»Pa kaj potem, če nimam kamina, pomembno je, da imam pečico. Ta ne pogreje samo telo, ampak tudi želodčke,« je na malce hladnejši jesenski dan dejala svoji družini. Iz pečice je zadišalo, v predalu s priborom se je zaslišal žvenket in jedci so hitro zasedli svoja mesta za jedilno mizo.
Musaka s kislim zeljem
Sestavine
600 g krompirja
600 g kislega zelja
500 g mletega mesa ali 300 g pikantne klobase
2 dl smetane
1 jajce
1 čebula
4 žlice olja
1 žlica mlete paprike
1 dl paradižnikove mezge
košček masla za namastitev pekača
sol
sveže mlet poper
Priprava
1. V ponvi segrejte olje in na njem prepražite čebulo.
Vmešajte papriko in žličko mezge, premešajte, dodajte kislo zelje in malo vode ter na kratko podušite.
2. Če boste uporabili klobase, jih narežite na kolobarje. Če boste uporabili mleto meso, pa ga prav tako prepražite na čebuli, začinite, zalijte s paradižnikovo mezgo in na hitro podušite. Krompir olupite, narežite na rezine in kuhajte v vreli osoljeni vodi približno 15 minut.
3. Pekač namažite z maslom in na dno položite polovico krompirjevih rezin. Dodajte polovico zelja, klobaso ali mleto meso, nato plast zelja in vse prekrijte s preostalim krompirjem. Na koncu zmešajte jajce s ščepcem soli in smetano (lahko tudi kislo) ter s tem prelijte zgornjo plast. Pecite 45 minut v pečici, ogreti na 170 °C.
Še več slastnih receptov za jedi iz pečice vas čaka v reviji Jana, št. 46, 12. november 2024.