Nasveti

Iz babičine shrambe: Slastni česnovi peski z jajci

Metka McCully Žigon
6. 7. 2024, 02.48
Deli članek:

Česnovi peski so tanki zeleni poganjki česna, ki zrastejo v začetku poletja. Iz njih se nato razvije česnov cvet. Za boljši pridelek in večje stroke jih je treba porezati, odstraniti, preden zacvetijo. Toda zakaj bi jih zavrgli! Naberimo mlade, ki so vsaj zame tako slastni, da jesenski česen pridelujem le zaradi njih. Imajo blag, res prijeten okus po česnu. Meni najljubši so kuhani in zabeljeni s kisom in oljčnim oljem v solati. Pripravimo pa lahko tudi rižoto, špagete, juhe, skutne namaze ali jih preprosto kombiniramo z jajci. Tekst: METKA McCULLY ŽIGON Foto: SHUTTERSTOCK

revija Jana
Slastni česnovi peski z jajci

Sestavine  

· približno od 150 do 200 g česnovih peskov (1 majhen šopek na osebo)

· 4 do 6 jajc

· 2 žlici oljčnega olja

· sol, poper po okusu

Priprava
1. Naberemo česnova stebelca. Poganjki morajo biti mladi, mehki in lepo zeleni, cvetovi pa še zaprti v popku. Biti moramo pozorni, da ne zamudimo pravega trenutka. Poganjki so navadno dolgi od 10 do 30 centimetrov.

2. Nabrane peske operemo. Narežemo jih na pol centimetra dolge koščke. Posebej ubijemo jajca in jih stepemo.

3. V ponvi segrejemo olje, dodamo narezane peske in jih počasi pražimo. Dovolj je le od 3 do 5 minut. Nato dodamo razžvrkljana jajca, solimo in popramo po okusu. Vse skupaj pražimo na majhnem ognju, da jajca zakrknejo in se spečejo (največ 5 minut). Občasno pomešamo.

4. Postrežemo toplo. Za zajtrk zadostuje zraven kos dobrega domačega kruha, za lahko večerjo ali kosilo pa dodamo še veliko skledo sveže solate.

NAMIG

V Italiji so česnovi peski zelo priljubljeni in jih prodajajo na tržnici ter v večjih živilskih trgovinah. Ni mi znano, ali jih kdo v Sloveniji prideluje in ali jih je mogoče kupiti. Če imate vrt in gojite česen, pa res priporočam, da jih poskusite. Zrastejo le na jeseni sajenem česnu.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 26, št. 27, 2. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!