Sestavine
· približno od 150 do 200 g česnovih peskov (1 majhen šopek na osebo)
· 4 do 6 jajc
· 2 žlici oljčnega olja
· sol, poper po okusu
Priprava
1. Naberemo česnova stebelca. Poganjki morajo biti mladi, mehki in lepo zeleni, cvetovi pa še zaprti v popku. Biti moramo pozorni, da ne zamudimo pravega trenutka. Poganjki so navadno dolgi od 10 do 30 centimetrov.
2. Nabrane peske operemo. Narežemo jih na pol centimetra dolge koščke. Posebej ubijemo jajca in jih stepemo.
3. V ponvi segrejemo olje, dodamo narezane peske in jih počasi pražimo. Dovolj je le od 3 do 5 minut. Nato dodamo razžvrkljana jajca, solimo in popramo po okusu. Vse skupaj pražimo na majhnem ognju, da jajca zakrknejo in se spečejo (največ 5 minut). Občasno pomešamo.
4. Postrežemo toplo. Za zajtrk zadostuje zraven kos dobrega domačega kruha, za lahko večerjo ali kosilo pa dodamo še veliko skledo sveže solate.
NAMIG
V Italiji so česnovi peski zelo priljubljeni in jih prodajajo na tržnici ter v večjih živilskih trgovinah. Ni mi znano, ali jih kdo v Sloveniji prideluje in ali jih je mogoče kupiti. Če imate vrt in gojite česen, pa res priporočam, da jih poskusite. Zrastejo le na jeseni sajenem česnu.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 26, št. 27, 2. julij, 2024.