Nikjer ne uporabljam več belega sladkorja razen v bezgovem sirupu, kjer brez njega ne gre. Poskusila sem že z rjavim sladkorjem, a sirup nekoliko obarva, poleg tega mu doda drug priokus. Preprosto to ni to. Tudi količine sladkorja v sirupu ne zmanjšujem, kot je to postalo moderno zadnja leta. Spet – sem poskusila, a sirup ni tak, kot bi moral biti. Saj vendar delamo sirup, tisti pristni, poletno osvežujoči in nežno dišeči, ki ga bomo tako ali tako primešali vodi. Če se vam zdi presladek, ga preprosto dajte manj. Bo pa za večkrat.
Sestavine
- vsaj 30 velikih bezgovih cvetov
- 3 l vode
- 3 kg sladkorja
- 3 bio limone
- 50 g citronske kisline
Priprava
1. Vodo s sladkorjem prekuhamo (zavremo), počakamo, da se nekoliko ohladi, nato pa vanjo dodamo bezgove cvetove (vsaj 30, za še več okusa, pa kolikor jih pač lahko potopite v vodo), citronsko kislino in narezane limone. Premešamo, pokrijemo in pustimo stati 24 ur.
2. Naslednji dan tekočino precedimo v drugo posodo, bezeg in limone z gazo dobro ožmemo, da ujamemo v sirup čim več okusa. Precejeno tekočino segrejemo skoraj do vretja in še vročo natočimo v steklenice, ki jih dobro zapremo s pokrovčki. Ko se steklenice ohladijo, sirup shranimo v temen in hladen prostor.
P. S.: V marsikateri recepturi gretje bezgovega sirupa pred natakanjem v steklenice preskočijo, kar lahko po želji storite tudi sami. S ponovnim segrevanjem je sicer sirup obstojnejši. Lahko pa namočen bezeg preprosto precedite in tekočino natočite v steklenice, ne da bi jo pregrevali. V tem primeru je še toliko pomembneje, da sirup natočite čisto do vrha steklenice, da vam ne bo zavrel.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 20, 14. maj, 2024.