Popolno leto za čajote
Letošnja jesen je popolna za čajote, sorodnice buč, ki dozorijo nekoliko pozneje. Vreme jim je bilo naklonjeno, zato lahko zdaj nabiramo dozorele plodove. »Da je čajota zrela, vemo po bodicah, ki se ob dotiku ne smejo vdati. Ker jih slana pomori, jih moramo nujno nabrati pred njo. V primerjavi z drugimi bučami, ki ne marajo vlage, čajote skladiščimo v kleti. Vsako čajoto posebej zavijemo v dvojni list časopisnega papirja in jih zložimo drugo ob drugo v kartonsko škatlo. To škatlo nato postavimo v še eno kartonsko škatlo. Tako shranjene bodo v kleti počakale nespremenjene vse do naslednjega poletja. Pomembno je, da ne zaznajo svetlobe in spremenjene temperature, saj bi sicer začele odganjati. Sicer pa lahko čajote olupimo in jemo naribane surove, lahko jih tudi kuhamo ali pečemo.« Mateja Reš jih ima najraje v kremnih juhah, saj v njih ustvarjajo prijetno gostljatost. Seveda so lahko tudi ena izmed mnogih vrst zelenjave, ki jih dodajamo enolončnicam. Po okusu spominjajo na kumaro in kolerabo, mogoče malo celo na cvetačo.
Druge buče najprej pustimo na soncu
Buče, ki jih želimo shranjevati v temnih prostorih, morajo nujno imeti pecelj, zato pazimo, da tega pri pobiranju pomotoma ne utrgamo, svetuje. »Bučo na vrtu raje odrežimo z nožem ali še bolje s sadjarskimi škarjami, da bo pecelj ostal nepoškodovan, nato pa jih vsaj za dva tedna postavimo nekam na sonce. Pripravljenost na shranjevanje v temnejših in hladnejših prostorih (a nikoli pod 10 stopinj Celzija) nam bodo izkazale s suhim pecljem, ki spominja na pluto. Tudi pri golici po takšnem peclju vemo, da so semena v notranjosti zrela. Bučnih semen, ki jih želimo naslednje leto uporabiti za vzgojo novih sadik, nikar ne vzemimo iz buče takoj po nabiranju, saj tudi semena s časom pridobivajo kakovost. Ko pa jih vzamemo iz buče, jih na hitro operemo in posušimo. Ne smemo jih namakati v vodi, saj bi s tem zmanjšali njihovo kalivost.«
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 45, 7. november 2023.