Lukas Klinik iz Arlesheima je ena največjih alternativnih bolnišnic za zdravljenje rakastih obolenj v Evropi. Svetovno znana pa ni le zaradi ponudbe holističnega zdravljenja na področju antropozofske medicine, ampak tudi zaradi izvrstne vegetarijanske kuhinje. Bolnikom so uživanje polnovredne vegetarijanske prehrane predlagali že pred desetletji, in to v času, ko jo je zasmehoval pretežni del konvencionalne medicine. Danes švicarska Zveza boja proti raku podpira koncept prehrane, ki je zelo podoben prehrani na Lukas Klinik. Nedavno se je v Sloveniji mudil dolgoletni chef omenjene klinike Hermann Spindler – povod za obisk je bil slovenski prevod njegove kuharske knjige z naslovom Hrana podaja roko zdravju, ki jo je prevedla in uredila Elvira Devetak, znana slovenska raziskovalka zdrave prehrane, ki je tudi sama zbolela za rakom – in seveda nismo mogli zamuditi predstavitve knjige z recepti, ki so namenjeni vsem, ki bi si radi s prehrano spodbudili zdravje in izboljšali počutje.
Hermann Spindler: »Mogoče na koncu vendarle nismo mi tisti, ki odločamo, ali bomo preživeli ali ne, gre za usodo posameznika. Toda če se zdravo prehranjujemo, je to brez dvoma najboljša protiutež nastanku raka.«
Natanko pred 30 leti, ko sem diplomiral na univerzi v Bernu, sem začel obiskovati seminar medicine na Lukas Klinik. Udeleženci smo se lahko prehranjevali v jedilnici, to je z bolniki in zaposlenimi na kliniki. Že takrat sem bil presenečen nad odlično hrano. Tudi postrežba je bila enkratna. In tako je še danes. Čeprav me je specializacija v medicini vodila na delo v druge bolnišnice in se je moja zdravstvena kariera uresničevala na univerzitetni kliniki v Bernu, nisem nikjer tako dobro jedel kot v Lukas Klinik v Arlesheimu,« je v predgovoru knjige Hrana podaja roko zdravju zapisal dr. Peter Heusser, direktor Lukas Klinik iz švicarskega Arlsheima. Klinika se ponaša s skrbno pripravo hrane, pestro izbiro jedilnikov – meniji so izdelani v skladu z modernimi nutricionističnimi kriteriji – in domišljeno predstavitvijo jedi, od drugih klinik pa se razlikuje tudi po tem, da popolnoma zavrača industrijsko pripravljene omake, gensko spremenjeno hrano in podobno. Hrano dobavljajo iz ekološke in biodinamične pridelave (natančneje kakovosti Bio-Knospel, ki je blagovna znamka švicarskih ekoloških pridelkov, in blagovne znamke Demeter), neposredno na kmetijah in pri dobaviteljih, ki jih kuharski mojster Hermann Spindler osebno pozna.
Celostni obrok naj vsebuje vse tri dele rastline
Kuharski šef izpostavlja, da mora biti celostni obrok sestavljen iz vseh treh delov rastline, torej korenine, lista, ploda ali cveta, ki naj bodo pripravljeni v povezavi z letnimi časi. Kar z drugimi besedami pomeni, naj ljudje jedo le tisto, kar v tistem letnem času raste v njihovi okolici. Če sta bila sadje in zelenjava – velja tudi za ekološko –, vzgojena prisilno v zaščitenem okolju, sta vitalno energijsko zelo siromašna. Kuharska knjiga Hrana podaja roko zdravju (prva kuharska knjiga z certifikatom Demeter) temelji na holističnem pristopu, ki v ospredje postavlja zavedanje, da hrana ni zgolj gorivo za telo, temveč tudi sredstvo za spodbujanje zdravja in dobrega počutja. Ob tem velja izpostaviti, da zdrava hrana na Lukas Klinik dopolnjuje medicinske tretmaje, jih pa ne nadomešča, a ji prav pri prehrani bolnikov z rakastimi obolenji namenjajo posebno pozornost. Študija, ki jo je izvedel Švicarski državni sklad za znanstvene raziskave, je pokazala, da je kakovost bivanja bolnikov, obolelih za rakom, v Lukas Klinik neizmerna in spodbudna v vseh pogledih. Študija vključuje tudi izboljšavo simptomov, posledic bolezni, kot so bolečine in utrujenost, po drugi strani pa vpliva na povečanje apetita pri bolnikih.
V hrani je treba uživati in jo zavestno zaužiti. Pa tovrstno prehranjevanje pri vseh bolnikih, ki so zboleli za rakom, prinaša tako dobre rezultate? Hermann Spindler na to vprašanje odgovarja nikalno. »Rezultati takšnega prehranjevanja so pri ljudeh različni. Veste, vsak rak je individualna bolezen. Tudi če dva človeka zbolita za enako vrsto raka, bo potek bolezni pri njiju lahko povsem drugačen. Zato mora tudi vsak bolnik sam ugotoviti, katera hrana mu najbolj ustreza, pomembno je le, da pri sestavi jedilnika upošteva vse tri dele rastline, torej korenino, list, plod ali cvet. Prav tako je pomembno, da v hrani uživamo in jo zavestno zaužijemo. Le tako se bomo potem tudi dobro počutili,« je trdno prepričan dolgoletni chef Lukas Klinik. Pa vendar – za nekatere bolnike takšno prehranjevanje vseeno ni zagotovilo, da bodo preživeli. Kaj torej odloča, komu bo uspelo preživeti in komu ne, ga pobaram. »Zgolj hrana o tem ne odloča. Tu sta še medicinska terapija, ki jo bolnik prejema in je zelo pomembna, pa tudi počutje bolnika in kako gleda na svojo bolezen. Mogoče na koncu vendarle nismo mi tisti, ki odločamo, ali bomo preživeli ali ne, gre za usodo posameznika,« razmišlja. »Toda če se zdravo prehranjujemo, je to brez dvoma najboljša protiutež nastanku raka. O tem je govoril že Rudolf Steiner, začetnik antropozofske medicine in biodinamičnega kmetijstva.«