Kozje mleko, zlasti sirotka in drugi fermentirani izdelki, slovijo po svetu po svoji zdravilnosti. Že davno tega so se z njimi lotevali raznih zdravstvenih tegob, zdaj jih v ameriških bolnišnicah spet uporabljajo pri zdravljenju tudi najhujših bolnikov, zlasti rakavih. Kozje mleko učinkuje antikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko, še najbolj je podobno materinemu mleku. Kozja sirotka poleg tega močno razstruplja organizem in krepi našo odpornost. Z eno kozo za vsako slovensko družino bi pregnali kar nekaj zdravstvenih težav, pravi pisatelj in agronom Jožef Škof, ki smo ga povprašali o koristnosti teh izdelkov in kozjereje v Sloveniji.
Kozje mleko, zlasti sirotka in drugi fermentirani izdelki, slovijo po svetu po svoji zdravilnosti. Že davno tega so se z njimi lotevali raznih zdravstvenih tegob, zdaj jih v ameriških bolnišnicah spet uporabljajo pri zdravljenju tudi najhujših bolnikov, zlasti rakavih. Kozje mleko učinkuje antikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko, še najbolj je podobno materinemu mleku. Kozja sirotka poleg tega močno razstruplja organizem in krepi našo odpornost. Z eno kozo za vsako slovensko družino bi pregnali kar nekaj zdravstvenih težav, pravi pisatelj in agronom Jožef Škof, ki smo ga povprašali o koristnosti teh izdelkov in kozjereje v Sloveniji.
Po svetu izdelke iz kozjega mleka močno cenijo in uvrščajo med najbolj zdrava živila. Tudi sedemkratna nemška Nobelova nominiranka dr. Johanna Budwig je s kozjo skuto v kombinaciji z lanenim oljem pozdravila veliko hudih bolnikov. Vendar njihovi zdravilni učinki niso nekaj novega. »Hipokrat in tudi že njegovi predhodniki so s kozjim mlekom in kozjimi izdelki zdravili različne bolezni, tudi raka. Hipokrat je bolne zdravil predvsem s kozjo sirotko. Danes vse bolnišnice v Severni Ameriki sodelujejo s kozjimi farmami ter od njih odkupujejo mleko in meso, s katerima zdravijo rakave in druge bolnike. Pri nas se to žal še ne izvaja, niti naša medicina nima posluha za kaj takega. Čeprav je pokojni prof. dr. Dražigost Pokorn, strokovnjak za prehrano, že pred 13 leti želel vse to uvajati v jedilnik. Bil je zelo naklonjen kozjemu mesu in kozjim mlečnim izdelkom, kot so zdravilna sirotka, kefir in sir. Ti tudi ne obremenjujejo našega prebavnega trakta tako kot kravje mleko,« pripoveduje Jožef Škof, univ. dipl. inženir agronomije, ki je bil 30 let inšpektor za kontrolo kakovosti živil, ter pisatelj, avtor knjige Kozje meso in mleko, pravkar pa je v tisku njegova nova knjiga Kozjereja.
Več v Jani, 21.9.2010