Biti vegan je modno
Kaj povezuje ljudi, kot so bivši ameriški predsednik Bill Clinton, modna oblikovalka Stella Macartney, pevka Jadranka Juras, igralka Demi Moore, pevec Sting, bodibilder Peter Bukovnik, direktor Forda Bill Ford, tv-voditeljica Nina Osenar, boksar Mike Tyson, soustanovitelj Twiterja Biz Stone, igralec Branko Äurić in pisateljica kulinaričnih knjig Mateja Tea Dereani? To, da ne jedo mesa.

Ta skupina se deli v dve smeri – vegetarijanstvo in veganstvo. Zlasti vegansko prehranjevanje je v zadnjem času velika modna muha. In ta zajčja prehrana, kot ji pravimo v šali, katere zagovorniki odklanjajo vso hrano živalskega izvora, torej tudi jajca, mleko in mlečne izdelke, ima še strožjo smer, bioveganstvo, kar pomeni nobenih razhudnikov – torej krompirja, paprike, paradižnika, jajčevcev, in nobene rafinirane hrane.
Kaj jedo ti ljudje?
Bill Clinton, bivši ameriški predsednik, ima že dolgo hude težave s srcem in ožiljem, okoli srca pa več obvodov. Zato se je sklenil pridružiti raziskovalnemu projektu, v njem so se pri več sto ljudeh, ki so uživali zgolj rastlinsko hrano in so jim menda zamaški v arterijah preprosto izginili, pokazali izvrstni rezultati. Ker je bil že prej vegetarijanec in si je občasno privoščil le ribe, se je zdaj odločil za vegansko prehranjevanje.
Veganstvo je nasploh vse bolj razširjeno, zlasti v ZDA, v Hollywoodu pa postaja prava uspešnica. Trenutno je v filmskem svetu največji hit dieta, ki so jo poimenovali vegan pred šesto. Za tistega, ki se je loti, je zahteven podvig, saj je vegansko prehranjevanje dopolnjeno še s prepovedjo, da se po šesti uri zvečer ne sme zaužiti ničesar razen vode.
Zakaj se ljudje odločijo za zajčjo prehrano, kot v šali pravimo veganstvu? Številni privrženci so prepričani, da je človekovo telo narejeno po meri rastlinojedca in da to dokazuje že njegovo črevesje, ki je dolgo ter zavito kot pri rastlinojedih živalih. Zaradi tega je menda uživanje mesa, ki se predolgo zadržuje v človekovih prebavilih, tam gnije in zastruplja, glavni razlog za nastanek bolezni.
A veganov ne smete zamenjevati s presnojedci, saj kljub vsemu še niso odklopili štedilnika in loncev vrgli v smeti. Vegani kuhajo.
Zakaj vrnitev k zelenemu? Zakaj veganstvo?
Zanimivo je, da je prav tako veliko ljudi, ki se odločijo za uživanje presne hrane. Dokaz, da je zanimanje za takšno prehrano veliko, je tudi uspeh knjige Zeleno za življenje, ki jo je napisala Američanka ruskega rodu Victoria Boutenko. Knjiga je navdušila številne ljudi po vsem svetu. Victoria poskuša običajnega človeka (tudi tistega, ki ima najraje kulinarične bombe, kot so ocvrt piščanec, pečenka, ocvirki, krompir in potica), prepričati, naj začne uživati (tudi) presno zeleno hrano, češ da je žvečenje zelenih listov, ki jih običajno vržemo v smeti, lahko tudi prijetno in se človek zlahka navadi na takšno hrano. Ta v telesu menda spodbudi prirojene mehanizme za odstranjevanje holesterola, maščob in strupenih snovi ter tako izboljša ne le telesno zdravje, temveč tudi duševno in duhovno življenje. A da prideš do vseh teh spoznanj in ugotoviš, da je listje blagega in prijetnega okusa, moraš imeti za seboj kar nekaj kilometrov na poti presnojedstva.
Več v jani št. 48, 30.11.2010
Mateja Tea Dereani se že petnajst let tako vneto poglablja v ustvarjanje okusne in raznovrstne veganske hrane, da je izdala kar dve knjigi, v katerih boste našli obilico receptov in koristnih nasvetov. To sta knjigi Matejina veganska kuhinja 1 in Matejina veganska kuhinja 2. Tega se je lotila tudi zato, ker se zaveda, da laike od veganstva najprej odvrne misel na enoličnost takšne prehrane.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se