Kje naj malicajo terenski delavci: Obsojeni na sendvič na mrazu, v kontejnerju ...
Vlada je ob pripravi ukrepov, s katerimi poskuša zajeziti širjenje koronavirusa, ob omejitvi dela gostincev pozabila na zelo pomemben segment delovnega procesa – malico terenskih delavcev. Stotine delavcev opravlja delo na terenu: gradbinci, monterji strojnih in elektro instalacij, vzdrževalci cestne, komunalne, elektro infrastrukture ... Se je kdo na vladi vprašal, kje naj ti delavci dostojno pojedo obrok med delom? In katera hrana jim je sploh dostopna, da jo nabavijo? Poleg tega vsak dan bolj in bolj stiska zima.

Težava, ki jo omenjamo, v spomladanskem valu epidemije niti ni bila toliko aktualna, kot je sedaj. Čeprav so bili takrat gostinski lokali mesec in pol zaprti, so delavci malico, tudi toplo, ki jo je bilo moč nabaviti pri gostincih, lahko pojedli zunaj. Jesenski val epidemije, vključno z omejitvami v gostinskih lokalih, traja že pet tednov in trenutno še nič ne kaže na sproščanje ukrepov. Kje torej lahko terenski delavci malicajo in kaj si sploh lahko kupijo za malico? So obsojeni na hladni sendvič, ki ga nimajo možnosti pojesti drugje kot na mrazu?! Seveda se znajdejo in se mrazu izognejo. Nekateri malicajo v službenih avtomobilih, kjer se gnetejo v majhnem prostoru kabine. Potem se zastavi drugo vprašanje: čemu služijo maske, ki so jih sicer dolžni nositi med opravljanjem dela (tudi zunaj) in med vožnjo v službenih vozilih? Narobe svet bi lahko rekli.
Manjše ekipe so mobilne, danes tukaj, jutri tam
Za delavce, ki so na večjih gradbiščih, morda situacija še ni toliko problematična, saj imajo na voljo prostor v bivalniku (kontejnerju). Večji problem je pri vzdrževalcih in monterjih, ki se dnevno ali pa po nekaj dneh selijo iz ene na drugo lokacijo. Ti delavci, razen na sedežu podjetja, nimajo stacionarnega prostora, kjer bi lahko malicali. Ostane jim možnost, ali malicati na mrazu ali v službenem vozilu. Omejeni so tudi pri izbiri hrane, saj topla malica v danih pogojih ne pride v poštev. Tako imamo absurdno situacijo, ko jedilnice gostiln zaradi prepovedi obratovanja samevajo, po drugi strani pa delavci nimajo kje malicati.
Ne samo mraz – kaj pa zdravje delavcev?!
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se