Trgatev 2020 - nekoliko poznejša bo


Zaradi poznejšega časa cvetenja vinske trte (in ponekod pozebe) pričakujemo nekoliko poznejšo trgatev, gledano na večletno povprečje zadnjih let. Sladkorne stopnje so trenutno še relativno nizke, skupne kisline so še visoke in pH vrednosti nizke, kar predstavlja dobro izhodišče za nadaljnje dozorevanje grozdja. Kjer ni bilo toče in smo bili uspešni pri preprečevanju bolezni, je zdravstveno stanje grozdja dobro, je pa na splošno zaznati zelo neenakomerno dozorevanje iste sorte v istem vinogradu, kar je lahko posledica spomladanske pozebe in daljšega obdobja cvetenja iste sorte.
S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.
Pri trgatvi in predelavi poškodovanega in nagnitega grozdja se od vinarja zahteva še posebno odgovornost. Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in hrane za kvasovke so dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri predelavi nagnitega in poškodovanega grozdja. V takih primerih se svetuje ostro razsluzenje moštov z dodatkom tudi do 1,4 dl 5-6% raztopine žveplaste kisline na 100 l (70 mg SO2/l) mošta in ustreznih čistil. Primerna je kombinacija kalijevega kazeinata in želatine ali kombinacija bentonita, želatine ter kremenčevega čistila. Ob hujših primerih gnilobe je priporočljiv tudi dodatek aktivnega oglja. Naj ne bo še enkrat odveč opozorilo, da je aktiven kvasni nastavek v tem primeru, kakor tudi sicer, nepogrešljiv in nujen.
Zakonodajna zahteva za minimalni volumenski delež naravnega alkohola za deželno vino PGO je 8,1 % vol (62 °Oe), za kakovostno vino ZGP 8,5 % vol. (64,5 °Oe), vendar mora biti minimalni volumenski delež dejanskega alkohola tako pri deželnem vinu PGO, kakor tudi pri kakovostnem vinu ZGP 8,5 % vol.
Zaradi poškodb po toči in posledično propadanja grozdja bo kdo primoran iti v trgatev, kljub nedoseganju želene tehnološke zrelosti grozdja. V zvezi s tem spremljajte navodila KGZS Novo mesto, kot pooblaščene organizacije za spremljanje dozorevanja grozdja v vinorodni deželi Posavje. Popravek volumenskega deleža naravnega alkohola ne sme preseči 2 % vol. (tudi za vino cviček PTP). Pridelovalec, ki namerava obogatiti več kot 10.000 l pridelka, mora pridobiti individualno mnenje o obogatitvi pri pooblaščeni organizaciji za spremljanje dozorevanja grozdja na osnovi pisne vloge.
V primeru, ko želi pridelovalec pridelati vino z označbo vrhunsko vino ZGP, mora predhodno pridobiti mnenje pooblaščene organizacije o ustreznosti količine in kakovosti grozdja za pridelavo vrhunskega vina, zlasti glede stopnje naravnega alkohola in zdravstvenega stanja grozdja. V tem primeru mora pridelovalec grozdja, namenjenega za predelavo v vrhunsko vino ZGP najmanj 8 dni pred trgatvijo opraviti predprijavo trgatve, dva dni pred trgatvijo pa tudi prijavo roka trgatve pri pooblaščeni organizaciji. Le-ta nato v dveh dneh po prijavi termina trgatve opravi pregled dozorelosti grozdja v vinogradu, kjer mora biti prisoten tudi pridelovalec ali njegov zastopnik.
Grozdje, namenjeno pridelavi v vrhunsko vino, mora ob trgatvi dosegati najmanj 84 °Oe, ob pregledu v vinogradu najmanj 80 °Oe. Če grozdje v vinogradu, ob pregledu ne dosega 80 °Oe, pridelovalec ne more zaprositi za ponovni pregled. Na grozdju, ki je namenjeno za pridelavo vrhunskega vina posebne kakovosti mora biti prisotna žlahtna gniloba. Sladkorne stopnje tega grozdja v vinogradu pa morajo biti najmanj:
- pozna trgatev 91 °Oe,
- izbor 102 °Oe,
- jagodni izbor 127 °Oe,
- ledeno vino 127 °Oe v moštu in
- suhi jagodni izbor 154 °Oe.
korelacijska tabela (SLADKOR - GOSTOTA - ALKOHOL)>>>
približno določevanje nepovretega sladkorja z refraktometrom>>>
Excel: tipizacija vin (izračun alkoholne stopnje in deleža za največ 5 vin)>>>
dosladkanje - korekcija alkoholne stopnje>>>
Pravilnik o kontroli kakovosti grozdja v času trgatve>>>
VEČ O TRGATVI>>>
Podatki dozorevanja grozdja (KGZS Novo mesto) >>>
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se