© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Tradicionalni slovenski zajtrk
Čas branja 3 min.

Kruh in mleko vse dražja: Preverite, za koliko


Duša Komprej
20. 11. 2025, 21.18
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vas zanima, koliko so se letos podražila osnovna živila za tradicionalni slovenski zajtrk? Statistični urad RS razkriva najnovejše podatke o cenah.

mleko kruh
Profimedia
Osnovna živila najdražja v zadnjih letih. fotografija je simbolična

Ob 21. novembru so pri Statističnem uradu Republike Slovenije (Surs) predstavili najnovejše podatke o cenah in razpoložljivosti osnovnih živil, ki sestavljajo tradicionalni slovenski zajtrk. Lani so ga v slovenskih vrtcih in šolah postregli več kot 278.000 otrokom, pri čemer so lahko uživali kruh, maslo, med, mleko in jabolka ali drugo sveže oziroma suho sadje brez dodanega sladkorja.

Podatki kažejo, da so se cene osnovnih živil v zadnjih letih občutno zvišale: za kilogram kruha smo lani plačali povprečno 3,42 evra, kar je skoraj 51 odstotkov več kot pred petimi leti, kilogram masla je stal 10,02 evra, liter mleka 1,12 evra, kilogram medu 9,24 evra, kilogram jabolk pa 1,49 evra.

Teden slovenske hrane bomo letos praznujemo med 17. in 23. novembrom. V sklopu tega tedna bo 21. novembra potekal tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom Moja izbira je slovenska hrana. Glavni cilj te pobude je podpreti slovenske pridelovalce hrane in spodbuditi samooskrbo s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Cena kruha iz leta v leto višja

Za kilogram belega, polbelega ali črnega kruha smo lani v povprečju plačali 3,42 evra, kar je bilo za okoli polovico (skoraj 51 odstotkov več kot pred petimi leti, torej leta 2019. Kruh in izdelki iz žit so bili v letošnjem oktobru v primerjavi z lanskim dražji za 2,8 %. Prebivalec Slovenije je imel lani na voljo za prehrano v povprečju 113 kilogramov žit, stopnja samooskrbe z njimi je znašala 81 odstotkov.

Tradicionalni slovenski zajtrk
Surs
Povprečne cene belega, polbelega ali črnega kruha, Slovenija

Lani v Sloveniji izdelali 2.512 ton masla in mlečnih namazov

Za kilogram masla smo lani odšteli v povprečju 10,02 evra. Oktobra letos je bil ta mlečni izdelek za 11,9 odstotkov dražji kot pred enim letom. Lani smo v Sloveniji izdelali 2.512 ton masla in mlečnih namazov. Poleg tega smo jih uvozili 3.516 ton v vrednosti 23,0 mio. evrov, izvozili pa 320 ton, vrednih 2,1 mio. evra. Količinsko in vrednostno je bil uvoz približno 11-krat tolikšen kot izvoz. 

Tradicionalni slovenski zajtrk
Surs
Izvoz in uvoz masla in mlečnih proizvodov, Slovenija

Stopnja samooskrbe z medom je bila lani 51-odstotna

V povprečju je bil na prebivalca Slovenije za prehrano lani na voljo približno kilogram (1,01 kilograma) medu. Povprečna cena kilograma cvetličnega medu je znašala 9,24 evra. Izdelki iz skupine džemi, marmelade in med so bili oktobra letos v primerjavi z istim mesecem lani dražji za 2,1 odstotka Stopnja samooskrbe z medom je bila lani 51-odstotna. Od leta 2000 je bila najnižja predlani, 13-odstotna, najvišja pa ravno leta 2000, ko smo izmerili 112-odstotno samooskrbnost z medom. Ta stopnja med leti precej niha, saj je količina pridelka zelo odvisna od vremenskih razmer.

Tradicionalni slovenski zajtrk
Surs
Razpoložljiva količina medu na prebivalca, Slovenija

Mleko letos spet dražje

Povprečna cena litra trajnega polnomastnega mleka je lani znašala 1,12 evra, kar je bilo za približno polovico (51,4 odstotka) več kot pred petimi leti. Liter svežega polnomastnega mleka je bil oktobra letos za 2,3 odstotka dražji kot pred enim letom. V mlekarnah so lani proizvedli nekaj več kot 140.000 ton konzumnega mleka. Izvozili so nekaj več kot 309.000 ton mleka, uvozili pa so ga petkrat manj, 59.000 ton.

Tradicionalni slovenski zajtrk
Surs
Proizvodnja konzumnega mleka, Slovenija

Za kilogram jabolk moramo delati povprečno 10 minut

Za kilogram jabolk je bilo lani treba odšteti v povprečju 1,49 evra, torej je bilo za tak nakup treba delati povprečno 10 minut. V intenzivnih sadovnjakih so pridelali skoraj 51.000 ton, v ekstenzivnih pa nekaj manj kot 17.000 ton tega sadja. Če bi to količino razdelili med vse prebivalce Slovenije, bi jih vsak dobil skoraj 32 kilogramov. Sadja za prehrano je bilo lani na voljo v povprečju 143 kilogramov na prebivalca, stopnja samooskrbe pa je bila 27-odstotna. Tako kot pri medu tudi pri sadju ta stopnja med leti precej niha, saj na količino pridelka zelo vplivajo vremenske razmere.

Tradicionalni slovenski zajtrk
Surs
Stopnja samooskrbe s sadjem, Slovenija

Kje in komu bodo postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom?

 Projekt od leta 2011 izvajajo v vrtcih, šolah in nekaterih drugih javnih zavodih v Sloveniji. V prejšnjem šolskem letu je 986 vrtcev obiskovalo 82.412 predšolskih otrok, v 820 osnovnih šol (s podružnicami) pa so bili vpisani 195.704 učenci, so zapisali pri Sursu. 

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

Tradicionalni slovenski zajtrk
Surs
Vpisani v vrtce in osnovne šole, Slovenija

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.