Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V steljniku pod Preloko žgejo apno kot nekdaj


dolenjski-list
Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše
28. 8. 2010, 00.00
Posodobljeno
11. 09. 2010 · 16:53
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

p1040810_1_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
P1040810_1_1
p1040829_13_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
p1040822_9_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
p1040814_3_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Včeraj so v steljniku pod Preloko, imenovanem Činđarke, zakurili v apnenici in začeli žgati apno, kar se na območju krajinskega parka Kolpa ni zgodilo nekaj desetletij. Apnenico, v katero so v obliki kupole zložili okrog 20 ton kamenja, pa so začeli pripravljati že veliko prej. Razlog, da so obudili delo, s katerim si je nekdaj marsikateri Belokranjec prislužil denar za preživetje, pa je bilo snemanje dokumentarnega filma. Snema ga nacionalna televizija, režiser je Brane Bitenc, scenaristka pa Aleša Valič.

Idejo za film je dal Jože Čemas iz Zilj, ki je imel skupaj z Darkom Kraljem iz Tribuč, Vincencem Miketičem iz Jakovinov in Jožetom Starešiničem s Preloke tudi glavno besedo pri postavitvi apnenice in žganju apna. Pri fizičnih delih pa so na pomoč priskočili tudi mnogi drugi.

V apnenici bo nepretrgoma gorelo do jutri zvečer. Potem bodo za dva dni zaprli vrata kurišča, da se bo počasi ohlajala, nakar bodo razrezali ograjo okrog kupole, odstranili steptano zemljo in začeli pobirati živo apno, ki naj bi ga bilo za dobrih 10 ton. Postopek bo enak, kot se ga spominja Kralj, ki si je z apnenicami precej časa služil denar. Kogar zanima, kako se žge apno po starem postopku, pa se lahko odpravi na izlet v steljnike pod Preloko. Če se bo borisi z adlešiške ali preloške smeri napotil po stari makadamski cesti, ki je nekdaj povezovala Vrhovce in Preloko, apnenice zagotovo ne bo mogel spregledati.

V galeriji je nekaj utrinkov s priprave apnenice, kar je natančno zabeležila tudi filmska kamera.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.