Zmrznjena hrana za manj odpadkov
Zmrznjena hrana je pogosto bolj ekološka izbira kot sveža.

Poleg prihranka denarja in časa za pripravo, lahko zamrznjena hrana prispeva k bolj trajnostnemu prehranskemu sistemu. Tega se očitno zavedajo tudi okoljsko ozaveščeni potrošniki. Nova raziskava največjega evropskega proizvajalca zamrznjene hrane Nomad Foods namreč nakazuje, da se skoraj polovica evropskih potrošnikov (47 %) odloča za zamrznjene izdelke prav s tem namenom. Želijo si namreč zmanjšati količino hrane, ki v njihovem gospodinjstvu pristane v smeteh. Po podatkih Evropske potrošniške organizacije se v EU vsako leto ustvari skoraj 59 milijonov ton odpadne hrane. Ko hrana konča med odpadki, ne gre le za to, da v smeti mečemo hrano, kar je neke vrste okoljski zločin, ampak tudi vse ostale vire, ki so potrebni, da jo pridelamo in dostavimo na police trgovin – gorivo, voda, zemlja, delo, gnojila in embalaža. Poleg tega hrana na odlagališčih oddaja metan, zelo močan toplogredni plin. Samo v Združenem kraljestvu je zavržena hrana povzročila približno 18 milijonov ton emisij toplogrednih plinov v letu 2023, kaže raziskava.
Zmrznjena hrana ima daljši rok trajanja, kar pomeni manj kvarjenja med transportom in skladiščenjem, manj odpadkov v gospodinjstvih, saj jo lahko porabimo kadarkoli in možnost, da jo uporabimo ravno toliko kot je tisti trenutek potrebujemo, zaradi česar je manj ostankov.
Manjša poraba virov, manjše emisije
Učinkovitejša je tudi logistika in poraba virov, ker sezonsko sadje in zelenjavo lahko ohranimo svežo in je ni treba uvažati iz oddaljenih krajev. Manj je tudi kvarjenja med transportom, saj zmrznjena hrana ni tako občutljiva kot sveža, prevoz pa je tudi bolj učinkovit, ker je pakiranja lažje zložiti tako, da dobro izkoristijo prostor.
Zmrznjena hrana ima tudi večjo hranilno vrednost in nižji okoljski odtis pridelave, ker jo predelajo v sezoni, ki je zanjo naravna. Medtem gojenje sveže zelenjave izven sezone zahteva več pesticidov in vode. Manj je tudi emisij pri pripravi obroka, ker so številni zmrznjeni izdelki (npr. zelenjava, juhe, omake) že delno kuhani ali parjeni, kar skrajša čas kuhanja doma in s tem zmanjša porabo energije.

Seveda pa za to, da je zmrznjena hrana okolju prijazna v vseh pogledih, potrebujemo čim bolj učinkovite naprave za zmrzovanje. Zmanjšana poraba energije je zato prvi cilj inovacij na tem področju. Leta 2023 je bila na konferenci COP28 ustanovljena pobuda "Move to -15°C Coalition", ki želi ponastaviti standarde za zamrzovanje hrane. V pobudi sodelujejo velika imena, kot so Maersk, Iceland in Morrisons, ki spreminjajo dolgoletno pravilo, da mora biti temperatura zamrzovanja -18 °C. Študije so namreč pokazale, da -15 °C prav tako zadošča, hkrati pa lahko bistveno zmanjša porabo energije. Ena izmed raziskav, ki sta jo izvedla raziskovalni center Campden BRI in Nomad Foods, je pokazala, da lahko zvišanje temperature za 3 °C zmanjša porabo energije za 10 %, ne da bi to vplivalo na kvaliteto hrane.
Največ je prodajo v Združenem kraljestvu
Seveda je praktičnost in nižja cena zmrznjene cene velik razlog, zakaj jo ljudje čedalje raje kupujejo, ni pa edini, Pomembna je tudi skrb za okolje. Raziskava "Frozen in Focus", ki jo je prvič objavil Nomad Foods, izpostavlja trajnost kot pomemben dejavnik. »Zamrzovalnik ni več le prostor za shranjevanje hrane, temveč postaja temelj učinkovitejšega, trajnostnega in hranljivega življenjskega sloga,« pravi Stéfan Descheemaeker, izvršni direktor podjetja. Po raziskavi v zmanjševanju zavržene hrane z uporabo zamrznjenih izdelkov vodi Združeno kraljestvo - skoraj 60 % Britancev raje kupuje zamrznjeno hrano zaradi manjših odpadkov. Sledi jim 50 % v Italiji, 49 % v Franciji, 43 % na Švedskem in 44 % v Nemčiji.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se