Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

KP Kolpa: Kako prodati nov izdelek? Kako razsekati jagnjetino?


KP Kolpa
25. 10. 2013, 12.45
Posodobljeno
26. 10. 2013 · 09:53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

jagnje__a_nabodala.jpg
Arhiv Lokalno.si
jagnječa nabodala
kuharski_mojster_in_profesor_jo__e_zalar_predstavlja_razsek.jpg
Arhiv Lokalno.si
pri_avgustu_a__kercu.jpg
Arhiv Lokalno.si

Krajinski park Kolpa je v sodelovanju z Kmetijsko založbo iz Slovenj Gradca pripravil sklop izobraževanja na temo dopolnilnih dejavnosti na kmetiji - Možnost dviga konkurenčnosti in prihodka na kmetijah z dopolnilnimi dejavnostmi. Kmetom iz parka, ki jih zanima registracija dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, smo ponudili izobraževanja na temi: Nov izdelek – od zamisli do uspešne prodaje in Popestritev kulinarične ponudbe turističnih kmetij z mesom in mlekom drobnice. Predavanja in prikaz so se odvijal v Šokčevem dvoru, tečajniki pa so pridobili tudi možnost sodelovanja na strokovni ekskurziji, kjer so teoretično pridobljeno znanje podkrepili z ogledom primerov dobrih praks.

Glavni poudarki izobraževanj prvega sklopa so bili:

• Analiza trga za določen izdelek • Izdelava poslovnega načrta za plasiranje novega izdelka • Določitev oblike, velikosti in načina prodaje • Oblikovanje cene • Oblikovanje učinkovite, ekonomične in všečne embalaže • Označevanje – obvezno oz. skladno z zakonodajo in dodatno, informativno • Promocija izdelka, priprava učinkovitih promocijskih aktivnosti in gradiv • Celostni pristop k trženju.

Predelava mleka in mesa drobnice pa je obsegala:

• predstavitev prehranske vrednosti mesa drobnice, mleka drobnice in mlečnih izdelkov • možnosti uporabe mesa drobnice v kulinariki ter mleka drobnice in mlečnih izdelkov v kulinariki • poznavalski razsek mesa prispeva h kulinarični vrednosti in ekonomiki, uporabnost posameznih kosov mesa drobnice, načini priprave mesa drobnice • kulinarične delavnice z mesom in mlečnimi izdelki, praktični prikaz razseka trupa • možnosti povezovanja turističnih kmetij s kmetijami, ki redijo drobnico

Poleg teorije so tečajniki prisostvovali tudi razseku jagnječjega trupa, konfekcioniranju posameznih delov in pripravi jedi.

Na strokovni ekskurziji pa so si prebivalci KP Kolpa lahko ogledali primere dobrih praks v Ravenski vasi (Zasavje) na ovčerejski kmetiji Uroša Macerla, ki redi mesno pasmo ovc in prodaja sveže pakirano jagnjetino. V Senožetah nad Rimskimi Toplicami je sledil ogled rojstne hiše pesnika Antona Aškerca in ovčerejske kmetije Avgusta Aškerca, ki predeluje mleko in meso drobnice. V Solčavi, kjer je bila naslednja točka, smo si ogledali center Rinka, ki promovira celotno Solčavsko in prodaja izdelke domačih rejcev, tudi volnene izdelke. Zadnji ogled predelovalnega obrata je bil na kmetiji Loger, ki redi drobnico, govedo in prašiče in so tudi pripravili kosilo za udeležence.

Udeleženci izobraževanj so si pridobili pravico sodelovanja na še eni strokovni ekskurziji, ki bo udeležence vodila na Štajersko in v Prekmurje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.