© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Konzervatorski načrt za leskovški grad končan do pomladi


lokalno
26. 2. 2009, 00.00
Posodobljeno
11:57
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

grad_leskovec1.jpg
Grad Leskovec (foto: Občina Krško)

##IMAGE-2213720##

Občina Krško si že dlje časa prizadeva za obnovo propadajočega gradu Šrajbarski turn v Leskovcu, ki je v lasti Ministrstva za kulturo. Potem, ko smo z ministrstvom v lanskem letu dosegli dogovor, da se vzpostavi funkcionalno stanje in grad oživi, in ko je pred dnevi ključe vrnil še zadnji v gradu živeči najemnik, se danes začenja z izdelavo konzervatorskega načrta.

Konzervatorski načrt bo osnova za izdelavo projektne dokumentacije. V načrtu se bo raziskala zgodovina objekta, obdobja gradnje in obnov, nekdanja lastništva in se odkrili vgrajeni materiali. S tem bodo pridobljene smernice za prenovo in umestitev primerne vsebine v ta kulturni spomenik državnega pomena.

Ministrstvo za kulturo bo projekt obnove gradu vključilo v dejavnost ministrstva na področju obnove državnih spomenikov, katere sofinancira tudi Evropska unija. Direktorica občinske uprave Melita Čopar pojasnjuje, da je operativne naloge ministrstvo zaupalo Občini Krško, ki je že preselila vseh 20 najemnikov, očistila grad in okolico in pripravila vse potrebno za posnetek zgodovinskega in trenutnega stanja oz. postopek izdelave konzervatorskega načrta.

Občina Krško, kjer projekt vodi Miloš Kukovičič, bo sodelovala tudi pri uskladitvi prostorskih možnosti in potreb s potencialnimi partnerji, med katerimi so ponudniki gostinsko - hotelskih storitev, v gradu pa se načrtujejo tudi možnosti za izvedbo seminarjev, kongresov, simpozijev, razstavnih prostorov in druga turistična ponudba.

Konzervatorski načrt za grajsko poslopje v Leskovcu bo predvidoma zaključen spomladi in bo podlaga za nadaljnje idejno načrtovanje obnove.  

Občina Krško

copar_leskovec.mp3

Melita Čopar


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.