Kako vinski pridelek prodati po solidni ceni in preživeti

##IMAGE-3291508##
Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto je na pragu trgatve v vinorodni deželi Posavje danes pripravil strokovno srečanje, na katerem so predstavili rezultate projekta spremljanja nekaterih parametrov kakovosti in geografskega porekla vina cviček PTP, potek spremljanja dozorevanja grozdja in ponudbo zavodovega enološkega laboratorija.
Po besedah direktorja novomeškega Kmetijsko gozdarskega zavoda Jožeta Simončiča trgatev poleg stalnega vprašanja, kako napredovati v kakovosti, prinaša še veliko težje vprašanje, kako vinski pridelek prodati po solidni ceni in preživeti.
Cena in tržna konkurenčnost vina sta odvisni tudi od kakovosti, zato si na novomeškem zavodu, ki pokriva celotno vinorodno deželo Posavje, prizadevajo za dvig kakovosti tamkajšnjega vina, bili pa so tudi pobudniki projekta Spremljanje nekaterih parametrov kakovosti in geografskega porekla vina cviček PTP oziroma priznano tradicionalno poimenovanega cvička, je povedal.
Kot je pojasnil vodja projekta z ljubljanskega Kmetijskega inštituta Franc Čuš, so projekt začeli izvajati lanskega septembra, njegov namen pa je skozi dveletno spremljanje kakovosti in avtentičnosti cvička PTP ohranitev in dvig njegove kakovosti ter njegova zaščita.
Višja kakovost in dokazovanje avtentičnosti
Po prvem letu projekta so rezultati glede nekaterih postopkov, ki bi lahko pripomogli k dvigu kakovosti, predvsem glede kislinske sestave cvička in vsebnosti polifenolov, obetavni, prek sestave nekaterih stabilnih izotopov v vinu pa spremljajo njegovo avtentičnost, kar bi lahko pripomoglo pri povečanju geografske zaščite cvička PTP oziroma omejilo nelojalno konkurenco, je pojasnil Čuš.
Svetovalec in specialist za vinarstvo novomeškega zavoda Samo Hudoklin je predstavil potek dozorevanja grozdja letnika 2009 in napovedal zelo dobro letino. Po podatkih za celotno vinorodno deželo Posavje trenutno razmerje med vsebnostjo sladkorja, kislinami in ph vrednostjo kaže na kakovosten letnik, ki bo v tržno negotovih časih pomagal ustvariti vina tudi za dolge proge, je dejal.
Trgatev zgodnih sort, portugalke, gameja in šentlovrenke ter nekaterih zgodnjih srednje-poznih sort kot pinot in sivi pinot, se je v vinorodni deželi Posavje, zlasti v Beli krajini, že začela, nekatere pozne sorte, pinoji, kerner in kakšen sauvignon, pa bodo ta konec tedna prav gotovo primerne zanjo, je nadaljeval.
Ostale bele sorte, grozdje za belokranjca, belega bizeljčana PTP in cviček, naj bi bile za trgatev primerne naslednji konec tedna, sledile bodo še modra frankinja in proti koncu septembra ali v začetku oktobra žametna črnina, je povzel.
Po besedah vodje enološkega laboratorija novomeškega Kmetijsko gozdarskega zavoda Katarine Merlin je v času pred trgatvijo potrebno vinogradnike obvestiti, da v zavodovem enološkem laboratoriju poleg rednih analiz v času pred trgatvijo opravljajo tudi analize grozdja za posameznike, hkrati jim ponujajo enološka sredstva, izbor različnih kvasovk, njihovih hranil in ostalih za trgatev nujnih potrebščin.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se