Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Haloze: Danes se stare trte pomlajujejo in negujejo


Mojca Zemljarič
26. 1. 2020, 22.45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Člani Društva vinogradnikov in sadjarjev Haloze (DVSH) so se v nedeljo, 19. januarja, zbrali pri cerkvi sv. Ane nad Borlom. V prešernem vzdušju so se družili na tradicionalni Vincekovi rezi.

1579776364_mz_vincekova_rez.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Gre za simbolično prvo rez v vinogradu, čeprav so tisti večji vinogradniki rez začeli že ob koncu lanskega leta, manjši, ljubiteljski, pa bodo trto v vinogradih obrezali čez kakšen mesec dni. Strokovni prikaz rezi je podal Roman Štabuc iz KGZ Maribor. Dejal je, da se je rez v vinogradu glede na prakso izpred 30 let zelo spremenila. „Časi so se spremenili, trto je treba budno spremljati, pridelava postaja vedno zahtevnejša. S pravilno rezjo lahko naredimo zelo veliko, vplivamo na pridelek in kakovost, pa tudi omilimo vpliv vremenskih neprilik, tudi pozebe. Medtem ko je pred leti še veljalo, da po 30. letu trta ni vredna nič, so danes smernice drugačne. Stare trte velja ohraniti, a pri rezi ne smemo biti preveč radikalni. Ko želimo stari trs pomlajevati, ga ne smemo pregrobo odrezati oziroma obrezati, saj lahko odmre. Strokovnjaki vse bolj poudarjamo, da stara trta daje kakovost, kakovost pa določa ceno. Delamo pa seveda zato, da zaslužimo. Danes se trte, stare 50 let in več, pomlajujejo in negujejo,“ je med drugim izpostavil Štabuc ter dodal, da je bistvo vinogradnikovega dela, da je usmerjevalec rasti in rodnosti vinske trte.

Obrezali tudi potomko žametne črnine

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.