Dobrote slovenskih kemtij: Brez znaka kakovosti nekateri kmetje ne bodo več sodelovali
Ena letošnjih novosti najstarejšega in največjega festivala dobrot s slovenskih kmetij, ki bo prihodnje leto stopil v 33. leto, je ocenjevanje vnaprej.

To pomeni, da so strokovne komisije 200 prispelih izdelkov iz sedmih skupin ocenile že v jesenskem roku, in sicer sokove, konzervirane vrtnine in druge konzervirane pridelke, suho sadje in druge suhe pridelke, domače marmelade, džeme in sadne namaze, med in čaje. Razpis za naslednja ocenjevanja bo objavljen v drugi polovici januarja, izvedena pa bodo nato od konca februarja do konca maja prihodnje leto.
Odstopili od ocenjevanja
Najboljši izdelki prejmejo bronasta, srebrna in zlata priznanja Dobrot slovenskih kmetij, ki jih lahko že takoj tudi uporabijo oziroma svoje izdelke opremijo z znakom Dobrot, ki kupcu zagotavlja, da je nagrajeni izdelek znanega porekla, iz lokalno pridelanih surovin in predelan na tradicionalen način, velikokrat tudi s pridihom sodobnosti.
Organizatorji pa ne podeljujejo več znaka kakovosti, priznanja tistim najboljšim pridelovalcem, ki so trikrat zapored za posamezno dobroto prejeli zlato priznanje. To je tako razočaralo nekatere zveste udeležence festivala, da svojih izdelkov letos niso oziroma ne bodo poslali v ocenjevanje. »Mislim, da samo prvi dve ali tri leta nismo sodelovali na Dobrotah, kasneje pa redno vsako leto. S prireditvijo smo rasli, rasla je tudi kakovost našega izdelka, zato smo bili stalni dobitniki zlatih priznanj in posledično tudi znaka kakovosti kot najvišje stopnice kakovosti, ki je že sam po sebi pomenil veliko reklamo za nas in naš izdelek,« je povedala gospa iz okolice Ptuja, ki pa ni želela biti imenovana. »Znaka kakovosti zdaj ni več mogoče dobiti, zato ne vidim razloga, zakaj bi svoje izdelke še dajali v ocenjevanje.«
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se