Certifikat halal: Ali kršenje slovenske zakonodaje ali zavajanje kupcev
V Sloveniji proizvajajo številne mesne izdelke z oznako halal. Namenjeni so predvsem muslimanom, a po njih (večinoma nevede ali celo nehote) posegajo tudi drugi. Slovenska zakonodaja in standardi certifikata si nasprotujejo, nenavadni so tudi vzkliki med klanjem in kompasi v klavnicah …

Arabska beseda »halal« pomeni dovoljeno oz. čisto. Ne nanaša se le na živila, temveč tudi na oblačila, komunikacijo in nasploh obnašanje, ki jih islamsko pravo dopušča. Znano je, da muslimani ne smejo uživati svinjskega mesa, vendar morajo biti tudi pri preostalem mesu za uživanje izpolnjeni določeni pogoji. Koran v tretjem ajetu pete sure pravi: »Prepovedani so vam mrhovina, kri in meso svinje, kot tudi meso živali, ki je bila zaklana v imenu nekoga drugega razen Alaha, meso zadavljene ali udarjene živali, strmoglavljene ali z rogom nabodene živali, živali, ki so jo oklale zveri – razen če jo sami prekoljete, in meso živali, darovane na žrtveniku …«
Da bi bilo neko meso po islamskem pravu dovoljeno uživati, žival ne sme biti »neprimerno« zaklana. Živali je pred zakolom treba ločiti, ne smejo videti priprave noža ali zakola druge živali, v času smrti morajo biti njihove glave obrnjene v smeri proti Meki. Klavci morajo biti islamsko kompetentni oz. duševno zdravi, muslimani ali pripadniki ljudstva knjige (kristjani ali judje). Živali morajo ubiti s prerezom grla, sapnika in dveh glavnih vratnih žil, za kar mora biti rezilo izredno ostro. Zakol se mora zgoditi v imenu Alaha, zato naj bi klavci ob tem vzklikali njegovo ime.
V klavnici je zagotovljena »zaščita živali«
Dva nasprotujoča si nadzora
Med pravicami vernikov in živali
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se