Butična proizvodnja za poslovna darila v Nemčijo
Članice Društva žena in deklet Gerečja vas se rade družijo in skupaj preživijo marsikatero uro prostega časa. Od pomladi do jeseni jih druži delo na majhni njivi pri članici Marjani, iz pridelka jeseni nastane posušena jušna zelenjava – domača vegeta. Ko jo zapakirajo v lično embalažo in dodajo še kakšen estetski ali praktičen detajl, nastane izvirno poslovno-protokolarno darilo, ki z Dravskega polja potuje v tujino, natančneje v Nemčijo.

Na svoje delo so lahko Gerečanke upravičeno ponosne, saj so veselje do druženja povezale z obdelovanjem zemlje, vzgojo ter predelavo pridelka, kar bi na koncu lahko preraslo celo v poslovno priložnost. Paketki, kot jih oblikujejo, so zelo pristni, butični in „od srca“.
„Zelenjadarce“ so postale leta 2017
Članice društva južno zelenjavo vzgajajo od semena do pridelka, vse delo opravijo ročno, na ekološki način, brez škropiv. Iz posušene zelenjave naredijo vegeto, ki jo zapakirajo v skrbno izbrano embalažo. Iz paketka, ki nastane, je čutiti pristnost in predanost sodelujočih, njihovo vnemo in skrb, vse od dela na njivi do priprave zelenjave na sušenje in na koncu še pakiranja ter aranžiranja embalaže. „Prvič smo začele leta 2017. Ker se je projekt izkazal kot pozitiven in obetajoč, smo ga ponovile. V 2019 smo nabirale zelišča in jih sušile za čaj. Med korono je naše delo zastalo, od lani smo ponovno celo leto, od pomladi do pozne jeseni, v akciji,“ je povedala predsednica Magda Intihar. „Projekt pridelave sušene jušne zelenjave nam je nadvse všeč, ker je končni produkt zelo uporaben in cenjen. Zato niti najmanj ne dvomim, da ga naslednja leta ne bi nadaljevale ali celo širile. Povpraševanje po naših paketkih je večje, kot imamo na voljo pridelka. Občina Hajdina bi imela najmanj sto paketkov, pa smo jih lahko zagotovile samo 40, saj imamo vse ostalo že zakupljeno. Res je, da je dela veliko, a je konec leta, ko pakete izročimo naročnikom, zadovoljstvo nepopisno. Delamo toliko, kot zmoremo, ne želimo, da bi nam to postalo breme. Naj ostane pri druženju oziroma tisti meri, da združimo prijetno s koristnim. Delo na njivi nas v sezoni združi vsaj 15-krat. Delamo kakšni dve uri, potem sedemo za mizo, vsakič ena poskrbi za malico, poklepetamo, se nasmejimo …“
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se