Meso iz Španije, Italije in Poljske polno antibiotikov
Glede na zadnjo prehransko afero, ko je iz Poljske k nam prišlo goveje meso bolnih krav, se verjetno danes vsak Slovence bolj kot kdaj prej sprašuje, kaj da v usta, pa ne samo to.

Pristojne ustanove pri nas že leta svetujejo, da je najbolj pametno uživati lokalno pridelano meso, čeprav je dražje. Slovenci večinoma namreč še vedno raje posegamo po cenejših opcijah v trgovini, po navadi ima nižje cene na trgovskih policah uvoženo meso.
Odgovor na vprašanje, zakaj lokalno, je preprost. Meso, ki ga pridelamo s tehnologijo, prisotno v Sloveniji, je mnogo bolj kakovostno, saj si naši proizvajalci prizadevajo za višje standarde reje in proizvodnje. Omenimo naj, da je veliko živinoreje pri nas celo v naravnem okolju, tudi hlevi in farme so manjši. Kakovost krme pri nas je načeloma kar dobre kakovosti.
Skrb vzbujajoč je predvsem podatek o tem, koliko antibiotikov se pri živinoreji porabi. Pravzaprav je treba podatek o uporabi antibiotikov pri reji živali razumeti kot kazalec tehnologije in ravnanja z živalmi v okviru reje. Iz tega sledi, da slabša ko je ta, večja je poraba tega zdravila.
Kdo z njimi pretirava
Poglejmo statistiko, ki jo zagotavlja European Medicines Agency in je iz leta 2017. Ta pravi, da slovenski živinorejci porabijo »samo« 25 miligramov antibiotikov na populacijsko enoto, kar je zelo malo, sploh če to številko primerjamo denimo s Španijo, ki porabi 16-krat več – 400 miligramov antibiotikov. Od nas so se bolje odrezale »le« Islandija, Švedska in Finska, katastrofalne rezultate pa so imeli v Španiji, Italiji in na Poljskem.
Dvakrat toliko antibiotikov kot v Sloveniji porabijo v Avstriji, od koder Slovenci uvozimo kar nekaj mesa. Uvažamo tudi meso iz Madžarske, in to kar 75 odstotkov svinjine. Prav ta naša soseda pa je po porabi antibiotikov v vrhu.
Kdaj bo počilo?
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se