Laboratorij v KGZ v veliko pomoč kmetom: Obdelajo po 2000 vzorcev na dan
V kemijskem laboratoriju analizirajo krmo, vino in tla, v laboratoriju za mleko pa vzorce mleka za potrebe selekcije, odkupovalcev mleka in individualne stranke; gre za storitev, ki vse od odprtja laboratorija leta 2014 sodi med komercialne dejavnosti zavoda.

»Analize opravljamo na različnih aparatih, z njimi pa med drugim ugotavljamo količino maščob, beljakovin, laktoze, mikroorganizme, iščemo zmrziščno točko, sledi antibiotikov v mleku, somatske celice, odkrivamo pa tudi brejost v mleku,« pripoveduje vodja laboratorija Saška Hodnik. Čemu neki služi podatek o zmrzniščni točki, se je gotovo kdo vprašal. Da gre za temperaturo, pri kateri mleko zmrzne, pojasnjuje Hodnikova, osnovni namen določanja zmrziščne točke mleka pa je ugotavljanje poneverjanja mleka z vodo, torej služi tudi kot merilo kakovosti mleka. »Dogajalo se je namreč, da so rejci mleku zaradi količine dodajali vodo, s tem pa seveda osiromašili njegovo kakovost.«
Da ni antibiotikov v mleku
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se