Rože in vrt
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Osvežilno spomladansko razstrupljanje z regratom in divjim drobnjakom


Slavica Smrdel
21. 3. 2025, 12.20
Posodobljeno
12:41
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Pomlad je tu, narava vas vabi na sprehode po gozdu, ki niso le osvežitev za pljuča, ampak tudi za dušo. V podrasti in ob travnikih najdemo zdravilne divje rastline, kot sta čemaž in divji drobnjak, ki popestrita kulinarične dobrote.

korznik naslovna b-apr24.jpg
Slavica Smrdel
Spomladansko zdravje

Spomladanski regrat

Po dolgi in hladni zimi se vedno razveselimo daljših in toplejših spomladanskih dni, ko se z veseljem odpravimo v naravo in občudujemo prve spomladanske rastline ter cvetlice, ki nas razveseljujejo s svojimi živimi barvami in nežnimi cvetovi. Med njimi je seveda tudi regrat, ki že zgodaj spomladi požene svoje značilne, nazobčane zelene liste. Prav spomladanski regrat uvrščamo med t. i. super živila.

kroznik1-apr24.jpg
shutterstock
Polna košara regrata

Regrat je sicer ena izmed najbolj razširjenih rastlin pri nas, raste pa na travnikih in v krtinah, pa tudi na obronkih gozda in je samonikla rastlina. Zaradi svoje značilne grenčice vzbuja tek, pospeši prebavo in je odličen za spomladansko čiščenje telesa. Uporabni so vsi njegovi deli: listi, cvetovi in korenine. Poznamo več vrst, tudi gojenega, ki ima malo večje liste in ni tako grenak. Menim, da ga je v naravi dovolj za vse ljubitelje sprehodov in strastne nabiralce. Najrajši nabiramo liste, ki jih uporabimo za solato. Prav tako lahko nabiramo tudi mlade cvetove v popkih, ki lahko nadomestijo kapre. Iz regratovih cvetov lahko pripravimo marmelado, jih vlagamo v olje ali naredimo regratov med. Korenine regrata so nekoč sušili in kakor cikorijo uporabili kot nadomestek za kavo.

V kulinariki je regrat vedno dobrodošel, iz listov lahko naredimo pesto ali juho, jih uporabimo v solati ali kot prilogo glavnim jedem. Regrat zelo radi kombiniramo s šparglji, koprivo, mlado čebulo, krompirjem, fižolom, lečo in čičeriko. Najbolj priljubljena regratova solata je s panceto, krompirjem in jajcem, čeprav domišljija pri uporabi regrata ne pozna meja.

Regratova solata z jajčno omako

Kroznik2-apr24.jpg
Slavica Smrdel
Regratova solata z jajčno omako

Sestavine:

  • 300 g očiščenega regrata
  • 100 g kuhanega rjavega fižola
  • 80 g krompirja
  • 1 mlada čebula
  • 100 g ovčjega trdega sira 

Za preliv:

  • 50 ml olivnega olja
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 100 ml razredčenega kisa
  • ščepec soli in poper
  • 1 žlica gorčičnih semen

Priprava: Regratove liste dobro očistimo, operemo in odcedimo. Nato jih damo v globoko skledo ali krožnik. Dodamo topel kuhan krompir, mlačen fižol z narezano mlado čebulo in nastrgan ovčji sir. Prelijemo z jajčno omako, ki jo pripravimo tako, da naribamo kuhano in ohlajeno jajce, postopoma dodajamo olje in kis, začinimo s soljo, porom in gorčičnimi semeni ter vse skupaj dobro premešamo, da nastane gladka masa. V tako pripravljeno omako lahko dodamo tudi vložene popke regratovih cvetov.

Divji drobnjak ali vinograjski luk

Kroznik3-apr24.jpg
Slavica Smrdel
Divji drobnjak

Divji drobnjak raste na sončnih obronkih gozda in na zapuščenih njivah ob grmovju. Nadzemno steblo je zelo tenko, kot nitka, v prerezu pa je votlo. Čebulica je obdana z belkasto kožico. Uporabljamo čebulico, nadzemno steblo in cvetove za šopke in dekoracijo. Rastlina ima podoben, vendar nežnejši okus in vonj kot čebula ali česen.

Divji drobnjak uporabljamo v juhah, solatah, ribjih in mesnih jedeh, ob pečeni zelenjavi, prava poslastica pa je na krompirjevi solati. Zelo lepo se prileže k mlečnim jedem s skuto in kislo smetano. Drobnjak lahko dodamo številnim omakam, saj izboljša okus, jed pa dobi posebno barvo. Vedno ga dodamo na koncu.

Uporabljamo lahko svežega, zamrznjenega ali posušenega, vedno pa ga režemo s škarjami ali nožem.

Drobnjak je uporaben tudi v kozmetiki in medicini.

Drobnjakovo maslo

Krožnik4-apr24.jpg
Slavica Smrdel
Drobnjakovo maslo

Sestavine:

  • 150 g masla
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • ščepec soli

Priprava: Maslo penasto zmešamo, dodamo narezan drobnjak, solimo in pri mešanju oblikujemo majhen svaljek. Za lažje oblikovanje položimo svaljek na peki papir ali folijo, zavijemo in damo v hladilnik, lahko tudi zamrznemo. Ponudimo k raznim kremnim juham, enolončnicam, popečeni zelenjavi, mesnim jedem, krompirju, pašti …

Nasvet: maslo lahko zmešamo s kislo smetano in dodamo drobnjak, kar je odlična kombinacija z mladim krompirjem. Lahko ga pripravimo tudi s kislo smetano in feto.

slavica.jpg
Slavica Smrdel
Dišeče vrtnice v kuhinji

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.