Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Trik: Takole zaustavite kalitev krompirja


V. M.
22. 2. 2022, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste opazili, da vam je krompir, ki ste ga pripravili za ozimnico pričel kaliti?

krompir.jpg
Profimedia
Najprimernejša temperatura za skladiščenje jedilnega krompirja je od 5 do 6 ˚C.

Nič nenavadnega ni, da prične jedilni krompir v začetku leta kaliti. Slednje se lahko pripeti tudi zaradi previsoke temperature prostora, najpogosteje v primerih, ko ga ne skladiščite v hladni kleti. Same kalitve seveda ni mogoče povsem preprečiti, lahko pa s preprostim trikom pridobite vsaj nekoliko več časa.

Najprej odstranite vse gomolje, ki so pričeli kaliti. Nato med krompir namestite tri jabolka – lahko tudi več, glede na količino skladiščenega krompirja. Zakaj jabolka? Zato ker ob zorenju sproščajo rastlinski hormon etilen, ki uspešno zavira kalitev jedilnega krompirja. Omenjeno eko metodo so uporabljali že naši stari starši, morda je čas, da jo ponovno obudite.

Kaj pa lahko storite s krompirjem, ki je pričel kaliti? Mnenja so si deljena. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je potrebno vse gomolje zavreči, saj kalčki vsebujejo solanin, ki je strupen že v manjših količinah. Drugi pravijo, da lahko gomolje mirno zaužijemo, če le odstranimo vse kalčke ali še bolje, odrežemo mesto, kjer so pognali na plan.

jabolka krompir.jpg
cloud

Trenutno

13 °C

Oblačno

torek, 13. 5

Delno oblačno

8 / 17 °C cloud-sun

sreda, 14. 5

Jasno

5 / 20 °C sun-bright

četrtek, 15. 5

Deževno

7 / 22 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.