Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Zakaj med ni veganski?


K.M.
18. 2. 2025, 11.56
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Vegani se izogibajo mesu, ribam, mlečnim izdelkom, jajcem in medu. Številni pa se sprašujejo, zakaj med ni veganski ...

Profimedia
Med ni veganski.

Veganstvo je življenjski slog, ki se osredotoča na izogibanje izdelkom živalskega izvora, predvsem zaradi skrbi za dobrobit živali, okolja in etičnih vidikov njihovega izkoriščanja. Eden izmed pogostih primerov razprave znotraj veganske skupnosti je uporaba medu, izdelka, ki ga proizvajajo čebele. V nadaljevanju bomo raziskali, zakaj med običajno ni v skladu z veganskimi načeli.

"Med je živalski produkt in zato se ga vegani izogibamo. Presenetljivo veliko čebel je tovarniško gojenih in živijo v nenaravnih pogojih. Čebelja kraljica je pogosto umetno oplojena, poščipajo ji krila in jo zamenjajo (ubijejo) po 1 ali 2 letih (normalna življenjska doba je približno 5 let). Mnoge čebele so žrtve nabiranja medu in transporta. Med oz. vse, kar naberejo in predelajo čebele, je namenjeno njim samim. Če se jim ga jemlje, se jih s tem ali sili k ponovnemu nabiranju in s tem k izgubljanju dragocene energije ali pa se jim da nadomestke medu," so zapisali na uradni spletni strani slovenskega veganskega društva Vegan.si

Ob tem pa so navedli tudi morebitne alternative, ki jih lahko v prehrano vnesete namesto medu: "Za prehrano uporabljajte raje agavin nektar, javorjev sirup, sladkor, melaso, datljevo pasto ..."

Več o veganski prehrani si lahko preberete TUKAJ. 

Profimedia
Čebele med rabijo za lastno preživetje.

Zakaj med ni veganski? 

Ko čebelarji pobirajo med, čebelam odvzamejo del tega, kar so same nabrale za svojo prehrano in preživetje. To lahko vpliva na njihovo zdravje, še posebej, če se morajo spopadati z naravnimi in človekovimi izzivi. V komercialni pridelavi medu pogosto posegajo v čebelje kolonije, jih preselijo, obdelajo ali celo nadzorujejo. To lahko spremeni naravno dinamiko njihovega življenja. Intenzivna proizvodnja medu včasih pomeni, da čebele delajo preveč, da bi pridobilo čim več medu, kar pa lahko vpliva na njihovo zdravje. Včasih se za obvladovanje škodljivcev uporabljajo kemikalije, kar lahko vpliva tako na čebele kot na kakovost medu. Vegani, ki podpirajo trajnostne in naravne prakse, pogosto kritizirajo te metode.

Alternativni izdelki in veganske možnosti

Za tiste, ki želijo ohraniti svoje veganske načela, obstaja več alternativ medu, ki so brez živalskih sestavin:

  • Agavin sirup: Pridobljen iz agave, ta sirup je naravna sladila, ki se uporablja kot nadomestek medu v številnih receptih.
  • Javorjev sirup: Tradicionalni nadomestek, ki ga proizvajajo iz soka javorjev, je še ena priljubljena izbira.
  • Rižev sirup: Izdelan iz riža, je blag nadomestek, ki ga lahko uporabljamo v pekovskih izdelkih in napitkih.

Med, ki ga proizvajajo čebele, se zaradi načina proizvodnje in etičnih vprašanj, povezanih z dobrobitjo čebel, običajno ne šteje kot veganski izdelek. Vegani si prizadevajo za čim večjo izogibanje izdelkom, ki vključujejo izkoriščanje živalskih virov, in zato iščejo alternative, kot so agavin, javorjev ali rižev sirup. Razprava o tem vprašanju se nadaljuje, vendar pa osnovna načela veganstva ostajajo osredotočena na zmanjšanje škodljivega vpliva na živali in okolje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.