Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

S takšno prehrano nikoli brez energije


Renata Ucman/Zarja
27. 8. 2017, 10.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Brezglutenska prehrana ima veliko prednosti in zdravstvenih koristi za tiste, ki so preobčutljivi za gluten.

e hrana dodatki.jpg

Ker gluten ljudem, ki so nanj preobčutljivi, škoduje že v majhnih količinah, je bolje ne uživati naslednjih E-dodatkov, torej umetnih barvil, antioksidantov, ojačevalcev okusa in arom, sladil ter modificiranih škrobov. Vsi našteti v brezglutenski prehrani niso priporočljivi, za ljudi s celiakijo pa so odsvetovani.

Umetna barvila:


E 150a karamel – navadni
E 150b alkalno sulfatni karamel
E 150c amoniakalni karamel
E 150d amoniakalno sulfatni karamel

Antioksidanti:
E 575 glukondelta-lakton
Ojačevalci okusa in arome:
E 620 glutaminska kislina
E 621 mononatrijev glutaminat
E 622 monokalijev flutaminat
E 623 kalcijev diglutaminat
E 624 monoamonijev glutaminat
E 625 magnezijev diglutaminat

Sladila:
E 965 maltitol, maltitolni sirup

Modificirani škrobi:
E 1404 oksidirani škrob
E 1410 monoškrobni fosfat
E 1412 diškrobni fosfat
E 1413 fosforiliran diškrobni fosfat
E 1414 acetiliran diškrobni fosfat
E 1420 acetiliran škrob
E 1422 acetiliran diškrobni adipat
E 1440 hidroksipropil škrob
E 1442 hidroksipropil diškrobni fosfat
E 1450 natrijev oktenilsukcinat škroba


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.