
S takšno prehrano nikoli brez energije
Brezglutenska prehrana ima veliko prednosti in zdravstvenih koristi za tiste, ki so preobčutljivi za gluten.

Ker gluten ljudem, ki so nanj preobčutljivi, škoduje že v majhnih količinah, je bolje ne uživati naslednjih E-dodatkov, torej umetnih barvil, antioksidantov, ojačevalcev okusa in arom, sladil ter modificiranih škrobov. Vsi našteti v brezglutenski prehrani niso priporočljivi, za ljudi s celiakijo pa so odsvetovani.
Umetna barvila:
E 150a karamel – navadni
E 150b alkalno sulfatni karamel
E 150c amoniakalni karamel
E 150d amoniakalno sulfatni karamel
Antioksidanti:
E 575 glukondelta-lakton
Ojačevalci okusa in arome:
E 620 glutaminska kislina
E 621 mononatrijev glutaminat
E 622 monokalijev flutaminat
E 623 kalcijev diglutaminat
E 624 monoamonijev glutaminat
E 625 magnezijev diglutaminat
Sladila:
E 965 maltitol, maltitolni sirup
Modificirani škrobi:
E 1404 oksidirani škrob
E 1410 monoškrobni fosfat
E 1412 diškrobni fosfat
E 1413 fosforiliran diškrobni fosfat
E 1414 acetiliran diškrobni fosfat
E 1420 acetiliran škrob
E 1422 acetiliran diškrobni adipat
E 1440 hidroksipropil škrob
E 1442 hidroksipropil diškrobni fosfat
E 1450 natrijev oktenilsukcinat škroba
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
5 °C
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
7-dnevni obeti