Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Tri napake, ki jih delamo pri banani


Revija Liza Maja
19. 8. 2020, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Banane nasitijo, so zdrave in slastne. Poleg kalija, ki podpira zdravo srce, vsebujejo tudi vitamin B6, ki krepi imunski sistem. Toda večina ljudi pri tem sadežu naredi tri osnovne napake.

banane
PS

Napačno shranjevanje

Če imate banane v hladilniku, jih kar takoj vzemite iz njega. Kajti banane so prave častilke sonca in toplote, v hladnem hladilniku pa se lahko hitreje pokvarijo. Najdlje bodo zdržale, če jih boste imeli na sobni temperaturi - in sicer čim dlje stran od drugega sadja. Zrele banane namreč oddajajo veliko etilena - ta povzroči, da sadje prej zgnije.

banana.jpeg
Pexels
Banane vsebujejo vitamin A, B1, B2, B6, C in D, veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora.

Napačno lupljenje

Ali tudi vas jezijo tiste tanke nitke, ki ostanejo na banani po lupljenju? Ali včasih nenamerno zmečkate banano, ker je sadež že zelo mehak, pecelj pa zelo trd? Ravno iz teh dveh razlogov banane ne smete lupiti od peclja navzdol, temveč obratno. Kot to počnejo opice. Površina banane je trda tudi na spodnjem delu, toda manj kot na peclju. Opice med lupljenjem banano vzamejo med palec in kazalec in jo preprosto razprejo.

Po lupljenju si ne umijemo rok

Na lupinah banan pogosto ostanejo ostanki pesticidov. Razlog: da ostanejo sveže tudi po dolgem transportu, banane obdelajo tudi po trganju, na primer s sredstvi proti plesni. Ta sredstva sicer ostanejo na lupini in ne prodrejo v meso sadeža, toda po lupljenju si je vendarle treba umiti roke. Majhnim otrokom banano raje ponudite že kar olupljeno.

za obrez
Dreamstime
Banane delujejo blagodejno na živčni sistem.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.