Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Marko Pavčnik: Kulinarični virtuoz, ki je svoj talent brusil po vsej Sloveniji


Obrazi
19. 3. 2025, 16.30
Posodobljeno
18:30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Med starodavnimi kamnitimi zidovi Gradu Tabor Laško v svoji restavraciji že skoraj petnajst let ustvarja divji chef Marko Pavčnik.

marko pavcnik pl2.jpg
Primož Lavre
Marko Pavčnik

Danes 45-letni kulinarični maestro Marko Pavčnik je svojo profesionalno pot že kot praktikant začel prav v tistih krajih. Že zelo mlad je postal šef kuhinje v dvorcu Impoljca, nadaljeval v Alminem domu nad Celjem. Kot kuhar »à la carte« je imel proste roke v šentjurskem hotelu Žonta, pomagal je pri zagonu restavracije Žerjavček v Trzinu in kot vodja kuhinje delal v celjskem Hotelu Evropa. Svojo ustvarjalnost in uspeh je okronal s kar nekaj zlatimi in srebrnimi odličji na tekmovanjih Gostinsko-turističnega zbora Slovenije. Takrat ga je opazilo tudi Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije in povabilo v reprezentanco, tam pa je spet dosegel nekaj lepih rezultatov in uspehov. Poleg restavracije v Laškem je pred leti odprl svoj prostor tudi v Celju. 

marko pavčnik
Primož Lavre
Njegova restavracija je med najbolj priznanimi v Sloveniji.

Marko Pavčnik je pravi samouk

Pred štirinajstimi leti je odprl vrata svojega templja sodobne slovenske kulinarike, ki ga odlikujejo kreativna kulinarika, sodobne kuharske tehnike in izbira svežih lokalnih sestavin. Sam pravi, da ga je v visoko kulinariko ali »fine dining«, kot jo raje imenuje, privedel splet okoliščin. »Nikoli si nisem predstavljal, da bomo imeli fine dining restavracijo, ker sva z ženo Katjo zelo preprosta. Po spletu okoliščin imava prav restavracijo v Gradu Tabor nad Laškim, ta pa česa drugega, kot je fine dining, ne prenese,« pravi Marko Pavčnik in nadaljuje: »Šolal sem se v Zagorju, a če me kdo vpraša, mislim, da sem mnogo prehitro postal chef. Pri dvajsetih sem bil že šef kuhinje. Čeprav sem imel nekaj ljudi, ki sem jih lahko poklical za nasvete, sem gledano realno samouk te kuhinje.« Potem pa recept za uspeh opiše takole: »Malo je treba hoditi naokoli, malo brati knjige in predvsem veliko kuhati. To je pripeljalo do tega, da počnem, kar počnem.«

marko pavčnik
Šimen Zupančič
Marko Pavčnik z ženo Katjo pred več kot desetletjem.

Pri kulinariki sloni na slovenskih sestavinah. »Če delaš iz škampov in gosjih jeter, je težko narediti tak meni, da ne bi bil dober. To je dejstvo. Treba je delati iz sestavin, ki so običajne, a delati tako, da dobiš nekaj novega, česar še nisi pokusil, pa je tako dobro in bi si to še enkrat naročil.« Ker se je na gradu od nekdaj stregla divjačina, je tako tudi zdaj. Marko jo streže slovensko. Pa številne sladkovodne ribe: postrvi, smuča, kdaj tudi kako jed iz krapa, občasno pride na karto jeseter, zdaj pa se ukvarja s somom.

Marko Pavčink pred leti sodeloval v televizijski oddaji

Marko Pavčnik, Dada Jerovšek, Igor Jagodic.jpg
S.R.
Marko Pavčnik, Dada Jerovšek in Igor Jagodic

Marko Pavčnik, rojen 1980., je odrasel na kmetiji v Rimskih Toplicah, v srednji gostinski šoli pa je med pripravništvom prvič prišel na Grad Tabor v Laškem. Sledilo je delo v različnih slovenskih restavracijah, komaj 20-leten je postal šef kuhinje v sevniškem Dvorcu Impoljca. Prejel je več nagrad in bil član slovenske kuharske reprezentance, na Grad Tabor Laško pa se je vrnil konec leta 2010, ko mu je Pivovarna Laško ponudila vodenje grajske restavracije. Naslednje leto je vrata odprl Pavus. Pavčnik je član združenja mladih gostincev JRE, televizijski gledalci pa ga poznajo iz oddaje Gostilna išče šefa na POP TV, v kateri je dve leti sodeloval kot strokovni komentator. Na gradu in v restavraciji Pavus so snemali tudi oddajo Skriti šef.

"Super mi je bilo sodelovati z njimi, ker so mi rekli, da naj se ne pretvarjam in naj bom tak, kot sem. Drugi so igralci, ti pa si kuhar in poznaš svojo stroko, so rekli. Na vprašanja o stroki sem odgovarjal, o tistem, o čemer nisem imel pojma, pa sem bil tiho. Samo to, da se ne sme preklinjati pred kamerami, so še poudarili, sicer pa sem imel veliko svobode," je povedal o sodelovanju. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.