© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zelenjavne prikuhe kot pika na i


K.K.
6. 6. 2017, 07.11
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Grah, korenček, koleraba

k_mladi_korencki_pehtran.jpg
Shutterstock

Ko na gredicah dozori prva mlada zelenjava, se je kar ne moremo najesti. Okus prvih korenčkov, kolerabic, graha ali redkvic zasenči vse druge jedi na mizi in je kot sveža pika na i, brez katere ni domačega kosila ali večerje.

Mlado korenje s pehtranom

Za 6 oseb

Priprava 15 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 700 g mladih korenčkov * 25 g masla * groba morska sol * poper * 1 žlica sesekljanih pehtranovih listkov.

Korenčke skrtačimo pod tekočo vodo, damo jih v kozico z vrelo osoljeno vodo in kuhamo od osem do deset minut, da so kuhani, a ne premehki. Odcedimo jih in preložimo v kozico s tesno prilegajočim se pokrovom. Dodamo maslo, grobo morsko sol in poper. Pristavimo na štedilnik in segrevamo na močnem ognju. Takoj ko se maslo stopi, potresemo korenčke s sesekljanim pehtranom. Kozico potresemo, da se sestavine premešajo. Takoj ponudimo.

Nasvet: Mlado korenje s svežim pehtranom lahko pripravimo še drugače, s pikantnim prelivom iz gorčice, kisa in pehtrana. Preliv: v skledi zmešamo dve žlički pikantne gorčice in žličko vinskega kisa. Med mešanjem po kapljicah prilijemo 50 ml olja. Dodamo še žlico ali dve na drobno zrezanih pehtranovih listkov. Prelijemo čez še vroče kuhane korenčke in ponudimo k mesnim jedem.

Več v Zarji št.23, 6.6.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.