Zapeljive jedi z jajčevci
Iz jajčevcev pripravljamo raznovrstne jedi, ki pa imajo podobne korenine. Recepti zanje so namreč doma v deželah okrog Sredozemlja.

Namaz iz jajčevcev (baba ganuš)
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 10 minut
Sestavine: 1 večji jajčevec * 1 limona * 1 strok česna * 2 žlici paste tahini (kupljene ali doma narejene) * sol * oljčno olje * svež peteršilj ali bazilika po okusu.
Priprava: Vključimo pečico, da se ogreje na 200 stopinj. Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Jajčevec narežemo na pol centimetra debele rezine, posolimo jih z obeh strani in damo za deset minut na cedilo, da izločijo grenak sok. Nato jih oplaknemo, osušimo s papirnato brisačo in zložimo drugo poleg druge na pekač. Pokapljamo jih z oljčnim oljem. Pekač damo na najvišjo rešetko v pečici. Rezine jajčevca pečemo od pet do deset minut, vmes jih obrnemo. Ko so mehke in zlato obarvane, jih poberemo s pekača, zložimo in zavijemo v aluminijasto folijo. Pustimo jih pet minut, da se zmehčajo. Nato jih olupimo – lupina se zlahka loči od mesa. Olupljene rezine damo v multipraktik. Dodamo limonov sok, strt česnov strok in pasto tahini. Vključimo sekljalnik in zmešamo sestavine v kremasto omako. Dodamo na grobo narezane listke peteršilja ali bazilike in še malo sesekljamo, da se vse skupaj poveže. Namaz ponudimo s kruhom ali pa kot pomako, v katero namesto kruha pomakamo tudi rezine svežih kumar, korenčka,bučk …
Več v Zarji št. 41, 11.10.2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se