Vegetarijanske juhe – ogrejejo nas v hladnih dneh

Vegetarijanske juhe nas bodo v hladnih dneh pogrele, obenem pa navdušile z izjemnimi okusi in obiljem zdravju koristnih sestavin. Prav takšne juhe za vegetarijance in vse tiste, ki prisegajo na veliko zelenjave in začimb, so po svojih izvrstnih receptih pripravili v vegetarijanski restavraciji Radha Govinda v Šiški v Ljubljani. Nedvomno se bodo številni razveselili tople bučne juhe, paradižnikove juhe z bučkami in pečenim krompirjem, ajdove juhe s kislo smetano in korenjem ter drugih.
Vegetarijanske juhe bodo še okusnejše in bolj zdrave, če bomo pri pripravi upoštevali nekaj osnovnih pravil.»Take juhe imajo večji delež zelenjave, ki je ni treba predolgo kuhati. Največkrat zadošča, da zelenjavo kuhamo deset minut. Izjema so stročnice in leče, ki jih je treba prej namočiti. Juhe vedno solimo na koncu, ko smo ogenj že ugasnili. Sol je lahko toksična, če se kuha, in uničuje minerale. Za juhe malo drugače uporabimo začimbe, ki jih je treba tudi termično obdelati s kuhanjem ali praženjem. Dodajamo jih lahko kot pasto, ki jo uporabimo kot esenco okusa, ali začimbe spražimo na suho, jih zmeljemo in dodamo v juho. Začimbe okus dopolnjujejo, zato ne smejo prevladati nad okusom zelenjave,« pripoveduje Mitja Bitenc, lastnik vegetarijanske restavracije Radha Govinda v Šiški v Ljubljani, in dodaja: »Vse sestavine za te vegetarijanske juhe je mogoče kupiti pri nas, prav tako nekatere nekoliko bolj eksotične sestavine oziroma začimbe, ki smo jih uporabili.«
Juha iz rumene mung dal leče
Sestavine: 3 žlice olivnega olja za praženje začimb, pol žlice kumine, 4 klinčki, 1 cimetova palčka, 2 lovorova lista, pol žlice asafetide (nadomestek za čebulo), 50 g ingverja, pol žlice koriandra, četrt žlice kurkume, sol po okusu, 100 ml rumene mung dal leče, 1 korenček, peteršilj, približno 2 litra vode
Priprava: s toplo vodo dobro speremo lečo, tako da voda postane bistra. Lečo damo v lonec z vodo in jo kuhamo približno 20 minut, nato dodamo še nariban korenček in kuhamo še deset minut. V ponvici na olivnem olju popražimo začimbe po vrstnem redu in jih dodamo v lečno juho. Kuhamo še deset minut, da se juha nekoliko zgosti. Na koncu jed solimo in dodamo svež peteršilj ali koriander.
Več v Zarji št.1, 3.1.2017
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se