Sočna sadna osvežitev
Lubenice in melone so sadeži, brez katerih si ne znamo predstavljati poletja.

Lepo okrogle, primerno ohlajene, sočne, sladke in obogatene z različnimi dodatki nas osvežijo in nam polepšajo popoldan ali večer, ko uživamo na počitnicah ali obujamo spomine na počitniške dni.
Pikantni čatni iz lubenice
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 15 minut
Sestavine: 1 rdeča čebula * 1 rdeč feferon (po okusu sladek ali polpekoč) * 10 g svežega ingverja * 1 strok česna * 4 žlice olja * 800 g lubenice * sol * 1 žlica karija v prahu * sladkor * 1 pločevinka paradižnikovih koščkov (400 g) * sok 1 limete * 4 vejice koriandra.
Priprava: Čebulo, feferon in ingver na drobno sesekljamo, česen narežemo na tanke rezinice. Vse skupaj počasi in med mešanjem prepražimo na vročem olju. Lubenici odstranimo lupino in peške. Sadno meso narežemo na kockice, te pa dodamo mešanici čebule in drugih sestavin. Vse skupaj pražimo dve minuti. Solimo, začinimo s karijem in ščepom sladkorja. Dodamo paradižnikove koščke in sok limete. Zmes v posodi brez pokrova kuhamo na srednje močnem ognju deset minut. Primešamo sesekljane lističe koriandra.
Nasvet: Pikantni čatni iz lubenice postrežemo k pečenim piščančjim kračam ali pa k mesnim jedem z žara. Odličen pa je tudi, če ga ponudimo s sirčkom kot namaz za opečene kruhke.
Sorbet iz melone
Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Zamrzovanje: 20 minut ali 6 ur
Sestavine: 1 list želatine * 900 g melone * 100 g sladkorja * 6 listov bazilike * 5 žlic ledeno mrzle penine * 4 žlice limoninega soka * 4 žličke aperola * ledeno mrzla penina po okusu.
Priprava: Želatino namočimo v mrzli vodi, da se napne. Melono olupimo in očistimo semenja. Sadno meso narežemo na kockice. Pristavimo 100 ml vode in sladkor ter segrevamo, da se sladkor razpusti. V sladki vodi razpustimo namočeno in iztisnjeno želatino. V visoko posodo damo kockice melone, liste bazilike, pet žlic penine, limonov sok in sladkorni sirup z želatino. Gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom. Zmes damo v strojček za pripravo sladoleda in zamrzujemo 20 minut. Če nimamo strojčka, damo zmes v kovinsko skledo, to pa postavimo za najmanj šest ur v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem večkrat premešamo in razrahljamo z vilicami, da ne nastajajo ledene grudice. Sorbet naložimo (ali nabrizgamo) v ohlajene steklene kozarce. Prelijemo s po eno žličko aperola, na vrh pa nalijemo ledeno mrzlo penino.
Sangria z melono
Za 6 oseb
Priprava: 10 minut
Sestavine: 500 g melone * 1 bio pomaranča * 1 bio limona * 30 kock ledu * 0,75 l lahkega rdečega vina * 0,5 litra pomarančnega soka * nekaj pomarančnih rezin za okrasitev.
Priprava: Melono prerežemo, očistimo pešk, narežemo na četrtine, olupimo in sadne krhlje narežemo na prečne rezine. Pomarančo in limono narežemo na četrtine, te pa na prečne rezine. Velik steklen vrč (ali skledo) napolnimo z ledenimi kockami in sadnimi rezinami. Prelijemo z vinom in pomarančnim sokom. Okrasimo s pomarančnimi rezinami in ponudimo.
Še več receptov v Zarji, št. 28, 12. 7. 2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se