© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Slavnostna pljučna pečenka Wellington


Jana
28. 12. 2009, 08.59
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Naredite vtis pri silvestrski večerji!

Slavnostna pljučna pečenka Wellington
Za 4 do 6 oseb
Priprava: 30 do 40 minut
Pečenje: 40 do 60 minut
Sestavine:
1 do 1,5 kg govejega pljučnega fileja + olje ali maslo za opečenje; marinada: 3 žlice olivnega olja + 2 žlici gorčice + žlička popra; + nadev: 400 g gob (šampinjoni, jurčki, lisičke) + 1 velika čebula + 2 stroka česna + dišavnice (timijan, rožmarin, peteršilj, lovor) + 150 g slanine + 100 g gosjih jeter (lahko so tudi piščančja) + sol + poper + 1 dl sladkega rdečega vina (izviren recept vključuje viski, konjak ali vino Madeira); + sol + 500 g listnatega testa + jajce
Priprava: Meso kupimo najmanj dva dni prej, preden ga porabimo. Pečenko na predvečer natremo s poprom in jo z vseh strani dobro opečemo na vročem olju ali maslu (15 minut). Dobro ohladimo, premažemo z gorčico in olivnim oljem, ovijemo s folijo in za čez noč (ali najmanj za eno uro) postavimo v hladilnik.
Nadev: Sesekljamo gobe, gosja jetra, česen in dišavnice, na drobne koščke narežemo slanino in vse skupaj popečemo na vročem olju. Solimo, popramo, dodamo začimbe in vmešamo vino. Ohladimo.
Pečenje: Pečico segrejemo na 180 stopinj. Na pomokani površini s pomokanim valjarjem razvaljamo listnato testo 4 mm debelo. Ohlajeni gobji nadev namažemo na približno 1 cm debelo in pustimo 2 cm roba. Meso vzamemo iz marinade, ga rahlo solimo in položimo na testo, obloženo z nadevom. Robove testa namažemo z malo razžvrkljanega jajca in vanj popolnoma zavijemo pečenko z nadevom. Ves »omot« premažemo z ostankom jajca. Namastimo pekač in vanj položimo pečenko. Pečemo 45 minut do eno uro, odvisno od oblike in teže mesa ter moči pečice.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.