Resnica o mesu
Že leta nam medicinska in prehranska znanost dopovedujeta, da lahko pretiravanje z rdečim mesom poškoduje žile in srce, ker vsebuje nasičene maščobne kisline in holesterol. Zadnje raziskave so sicer pokazale, da je rdeče meso lahko zdravo, a le če upoštevamo nekaj bistvenih pravil.

Raziskav o koristnosti oziroma škodljivosti uživanja rdečega mesa je skoraj toliko kot raziskovalcev. Starejše se nanašajo na nasičene maščobe in holesterol. Vendar vsi nismo enaki: čeprav bosta dva pojedla zrezek od istega kosa mesa, bo nanju različno vplival. Skoraj vsakdo ima v sorodstvu ali med znanci koga, ki kadi, pije alkohol in je hamburgerje vsak dan, pa bo jutri praznoval 95 let in nima ne demence, ne srčne bolezni, niti raka. A hkrati poznate tudi kako zgodbo o mladem, ki je živel vzorno, pil vodo in korenčkov sok, redno telovadil, zdravo jedel, pa je zbolel za rakom in hitro umrl.
Meso povzroča Alzheimerjevo bolezen. Kaže, da nekateri ljudje meso v prehrani nujno potrebujejo, drugi pa precej manj. Ena od raziskav o možni škodljivosti rdečega mesa je pokazala, da nekateri proteini iz rdečega mesa povzročajo Alzheimerjevo bolezen, saj motijo ali uničujejo živčne celice. Raziskovalci s kalifornijske univerze predpostavljajo, da je eden od vzrokov za to tudi velika akumulacija železa.
Članek v celoti preberite v Zarji št. 10, izid 25.8.2015
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se