Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recepti: Diši po jeseni - jo že vohate?


Lara Jelen
30. 9. 2023, 05.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Povsod že diši po njej, v gozdu, na vrtu in tudi med kuhanjem kosila. Dobrodošla, jesen!

recept, jesen
Profimedia, Pexels
Diši po jeseni - za prste obliznit!

Gratinirane testenine z gobami in modrim sirom

Sestavine

400 g testenin

sol po okusu

300 g gob

40 g masla

4 sveži žajbljevi listi

4 žlice gladke moke

400 ml mleka

mleti poper po okusu

majhen šopek peteršilja

200 g modrega sira (gorgonzole)

pest orehov

recept, jesen
Profimedia
Gratinirane testenine z gobami in modrim sirom

Priprava

1. Testenine skuhajte v osoljeni vodi in jih odcedite. Očiščene gobe sesekljajte, prepražite na

polovici stopljenega masla, dodajte sesekljane žajbljeve lističe, še malo prepražite in postavite na stran.

2. V ponvi stopite preostalo maslo, vmešajte moko, nato pa postopoma prilivajte mleko, stepajte do gladkega in mešajte, da se zgosti. Nato zmanjšajte temperaturo ter po okusu začinite s soljo in poprom.

3. V pekač dajte testenine in gobe, na drobno sesekljan peteršilj, nadrobljen modri sir in sesekljane orehe.

4. Mešanico prelijte s pripravljeno omako, dobro premešajte in približno 15 minut pecite v ogreti pečici na 200 °C, da se zlatorjavo zapeče. Pred serviranjem okrasite s svežimi zelišči.

Gratinirane špinačne palačinke z gobami

Sestavine

Za palačinke:

100 g špinačnih listov

250 ml mleka, sol

3 jajca

200 g gladke moke

rastlinsko olje za praženje

Za bešamel:

50 g masla

50 g gladke moke

500 ml mleka

50 g parmezana

Za nadev:

250 g bukovih ostrigarjev (ali katere druge užitne gobe)

250 g gob (če v gozdu nismo imeli sreče, lahko uporabimo tudi šampinjone)

2 stroka česna

3 žlice masla

sol

poper

recept, jesen
Profimedia
Gratinirane špinačne palačinke z gobami

Priprava

1. Špinačne liste na drobno sesekljajte. Posolite mleko, dodajte cela jajca in stepite z metlico. Postopoma dodajte moko, temeljito premešajte in na koncu dodajte špinačo. Pustite počivati približno 10 minut, nato pa na segretem olju specite tanke palačinke. Pustite, se ohladijo.

2. Pripravite bešamel. Stopljenemu maslu dodajte moko, premešajte in vmešajte mleko, nadaljujte z mešanjem, dokler se omaka ne zgosti, na kratko zavrite, začinite s soljo in poprom.

3. Gobe očistite in narežite na koščke, česen olupite ter na drobno sesekljajte. Pripravljene gobe prepražite na maslu ter začinite s česnom, soljo in poprom.

4. Ocvrte gobe namažite na ohlajene palačinke in zavijte. Nato palačinke položite v pekač, namazan z bešamelom, potresite z naribanim parmezanom in pecite pri 180 °C, dokler ne postanejo zlatorjave barve, približno 15–20 minut.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 39, 26. september, 2023.

01_Jana_39.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.