© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Moj najljubši recept: Polnjena jajca


Sara Lipovšek
24. 12. 2022, 07.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Družina Urše in Jureta Sešek ter njunih treh sinov, Luke, Mihe in Jana, je polna ljubezni, sprejemanja in spoštovanja. Božič je pri njih praznik, ki napolni predvsem dušo in srce, a ob tem le poskrbijo, da njihova družinska srečanja spremlja tudi okusna in njim najljubša hrana.

recept, jajca
revija Jana
Polnjena jajca

Na božični večer, štiriindvajsetega, je v njihovi kuhinji slavnostno in zabavno. Ob božični glasbi vsi skupaj kuhajo. »Vse mora biti praznično in kot iz škatlice. Pred božično večerjo pokropimo hišo in zmolimo ob jaslicah. Zadnja leta se vsi zberemo v dnevni sobi pri moji bolni mami, ki ne more iz hiše,« nam zaupa sogovornica. Njihov božični jedilnik sestavljajo jedi iz različnih gospodinjstev. Zbere se namreč širša družina, zato združijo prijetno s koristnim, tako da vsak od povabljencev nekaj skuha ali speče. »Vedno je okusno in obilno. Svinjska rebra s krompirjem ne smejo manjkati. Pa njoki v sirovi omaki, zanje vedno najbolj navija naš najmlajši, Jan, ki ima že 18 let. No, tudi ocvrte jedi ne smejo manjkati, da se smeji možu Juretu.« In tako kot božična simbolika prikazuje in poudarja pomen življenja ter upanja, tudi njihova posebna jed simbolizira novo življenje. »Nekaj, kar jemo samo za božič, so polnjena jajca. Čisto preprosto in hitro. Vsi moji fantje jih obožujejo.«

recept, jajca
revija Jana
Urša Sešek

RECEPT

Polnjena jajca

Sestavine

- kokošja jajca

- kisla smetana

- majoneza

- sol

- poper

Priprava

1. Najprej zberemo potrebno količino jajc. »Pri nas morata biti vsaj dve jajci na osebo,« pravi Urša Sešek. Jajca v  trdo skuhamo, olupimo in prerežemo na pol po dolgem.

2. Previdno odstranimo rumenjake (pazimo, da ne poškodujemo beljakov) in jih damo v posodo. Po okusu dodamo kislo smetano, majonezo, sol in poper ter vse dobro premešamo. Z mešanico napolnimo prazne beljake.

3. Na vsako jajce lahko dodamo še košček sira in paprike ter vejico peteršilja. Karkoli, kar imamo radi in poskrbi, da je pisano.

 Več v Jani, št. 51, 20. 12. 2022


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.