© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 6 min.

Poletno obilje bučk


Katja Kmet
18. 8. 2016, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sezona bučk je tu in čas je, da pobrskamo za že znanimi, pa tudi za novimi recepti, kako pripraviti vse pravkar dozorelo obilje. Bučke uspevajo na skoraj vsakem vrtu. Hitro rastejo in se debelijo – če jih ne pobiramo sproti, zamudimo trenutek, ko so najslastnejše. Mlade, krhke, polne sočnih vitaminov so najboljše – takrat so izziv za vse, ki radi kuhajo in dobro jejo. Ko se odebelijo in postarajo, pa bučke pač niso več poslastica, ampak le poceni vrtna zelenjava, s katero polnimo vrzeli na vsakodnevnem jedilniku.

k_cips.jpg
Čips iz bučk, zakaj pa ne?

Čips iz bučk

Priprava: 10 minut

Sušenje v pečici: 2 uri

Sestavine: 1 velika bučka * 2 žlici oljčnega olja * sol.

Priprava: Pečico segrejemo na 100 stopinj. Dva pekača (iz pečice) obložimo s papirjem za peko. Bučko narežemo na zelo tanke rezine. Rezine zložimo najprej na plast papirnatih brisač, pokrijemo jih z drugo papirnato brisačo in pritisnemo, da izločijo čim več soka. Tako se bodo v pečici hitreje posušile. Pripravljene rezine bučk nato zložimo drugo poleg druge na papir za peko na pekaču. V skodelico damo oljčno olje, vanj pomakamo čopič in rahlo premažemo bučke. Posolimo jih, a ne preveč, saj se bučke med sušenjem skrčijo, zato bi bile lahko potem preslane. Še vedno jih lahko dosolimo pozneje. V pečici sušimo bučke približno dve uri, da postanejo krhke in hrustljave. Ko se ohladijo, jih poberemo s pekača in ponudimo. Čips iz bučk lahko hranimo v tesno zaprti posodi do tri dni.

Nasvet: Tako kot krompirjev čips tudi čips iz bučk žal ni brez kalorij, zato naj velja zmernost!

Solata z bučkami

Za 2 osebi

Priprava: 10 minut

Sestavine: 2 žlici limonovega soka * pol žlice tekočega medu * sol * poper * 4 žlice oljčnega olja * 1 bučka (300 g) * kreša.

Priprava: V kozarček za marmelado damo limonov sok, oljčno olje, med, sol in poper. Pokrijemo z navojnim pokrovčkom in krepko stresamo, da se sestavine pomešajo v solatni preliv. Bučko očistimo in na grobo naribamo ali narežemo na zelo tanke rezine. Damo na dva krožnika in pokapljamo s solatnim prelivom. Potresemo z narezano krešo in takoj ponudimo. Zraven se prilega hrustljav kruh.

Nasvet: Solata ne sme predolgo stati, ker posoljene bučke izpustijo vodo in potem niso več hrustljave.

Zelenjavni zrezki iz bučk

Za 2 osebi

Priprava: 35 minut

Pečenje: 10 minut

Sestavine: 250 g bučk * sol * 1 čebula * 2 žlici olja * pol žličke posušenega timijana * 1 žlica moke * 3 žlice drobtin * 20 g sveže naribanega parmezana * 1 jajce * poper.

Priprava: Bučke na grobo naribamo v skledo, posolimo jih in pustimo stati. Medtem sesekljamo čebulo in jo na žlički olja na šibkem ognju steklasto prepražimo, da se počasi zmehča. Zmočimo čisto kuhinjsko krpo in jo ožmemo. Na ožeto krpo stresemo bučke, jih zavijemo in dobro iztisnemo. Bučke, prepraženo čebulo, timijan, moko, drobtine, parmezan in jajce dobro pomešamo. Pikantno solimo in popramo. Iz zmesi oblikujemo z mokrimi rokami šest ploščatih zrezkov. V ponvi segrejemo preostalo olje in pečemo zrezke z vsake strani pet minut, da zlato porjavijo.

Poletna juha iz bučk

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 150 g šalotke * 3 stroki česna * 30 g posušenih paradižnikov (brez olja) * 400 g bučk * 6 žlic oljčnega olja * 1 žlica paradižnikove mezge * 1 vejica rožmarina * 3 vejice luštreka * 1 majhen čili * 1,2 litra zelenjavne bistre juhe (iz kocke ali jušne osnove) * 100 g češnjevih paradižnikov * 30 g parmezana * koper * krebuljica * 1 bio limona.

Priprava: Na drobno sesekljamo posebej šalotke, posebej posušene paradižnike in posebej bučke. V široki kozici segrejemo olje. Najprej popečemo bučke, da zlato porjavijo. Zmanjšamo ogenj in dodamo sesekljano šalotko, strt česen, posušene paradižnike, paradižnikovo mezgo in rožmarin. Med mešanjem pražimo od dve do tri minute. Dodamo dve vejici luštreka in čili ter zalijemo z juho. Na blagem ognju kuhamo v pokriti kozici 20 minut. Prerežemo češnjeve paradižnike in jih zadnjih pet minut kuhamo skupaj z juho. Naribamo parmezan. Na drobno sesekljamo preostali luštrek, peteršilj, malo kopra in krebuljice. Naribamo lupino pol limone ter jo zmešamo s sesekljanimi dišavnicami in s parmezanom. Juho solimo in popramo ter ponudimo s pikantno mešanico dišavnic in sira, da si vsak postreže po okusu.

Nasvet: Juha je še posebej okusna zaradi dišavnih zeli, ki jih v poletnem času res ne manjka.

Hitre testenine s surovimi bučkami

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 2 srednje veliki bučki * grobo mleta sol in poper * 300 g peresnikov * 3 žlice deviškega oljčnega olja * od 30 do 50 g naribanega parmezana * pol žličke na drobno sesekljanega česna * ščepec čilijevih kosmičev.

Priprava: Bučke na grobo naribamo na kuhinjskem strgalu. Potrebovali bomo približno štiri skodelice naribanih bučk. Pomešamo jih s pol žličke soli in damo na cedilo, to pa postavimo nad skledo. Bučke naj stojijo deset minut. Medtem pristavimo v veliki kozici osoljenega kropa testenine in jih skuhamo, da so kuhane, a še čvrste pod zobmi. S testeninami in z vodo od kuhanja prelijemo bučke na cedilu (ki ga prej prestavimo nad kuhinjsko korito). Odcejene testenine in bučke stresemo nazaj v kozico ter jih takoj pomešamo z oljčnim oljem, parmezanom, česnom in čilijevimi kosmiči. Po okusu solimo z grobo morsko soljo in začinimo s sveže mletim poprom. Postavimo na mizo, zraven pa ponudimo še oljčno olje in nariban parmezan, da si lahko vsak še sam dodatno zabeli jed.

Pečene bučke v paradižnikovi omaki

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Pečenje: 25 minut

Sestavine: 500 g bučk * 2 stroka česna * 150 g ovčjega sira * 3 žlice oljčnega olja * 2 vejici timijana * 250 ml paradižnikove omake (paradižnikovi koščki iz konzerve) * 100 ml rdečega vina * pol žličke mletega cimeta * sol * kajenski poper.

Priprava: Bučke očistimo in narežemo na tanke rezine. Česnova stroka olupimo in na drobno sesekljamo. Ovčji sir na grobo nadrobimo. Segrejemo oljčno olje in počasi pražimo česen in timijan, da zadiši. Zalijemo s paradižnikovo omako in z rdečim vinom. Omako začinimo s cimetom, soljo in kajenskim poprom. Kuhamo jo pet minut. Dve tretjini omake damo v model za narastke (premer 24 cm). V omako zložimo rezine bučk, da se delno prekrivajo kot strešniki. Solimo in začinimo s kajenskim poprom. Prelijemo s preostankom paradižnikove omake in potresemo z nadrobljenim ovčjim sirom. Model postavimo v vročo pečico in pri 200 stopinjah pečemo jed na srednji rešetki 25 minut. Ponudimo s kruhom.

Marinirane bučke

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Mariniranje: 2 uri

Sestavine: 800 g bučk * 2 stroka česna * 1 rdeč feferon * 2 čebuli * 10 žlic oljčnega olja * sol * poper * 8 vejic timijana * 4 žlice limonovega soka * 200 ml zelenjavne juhe iz kocke (ali jušne osnove) * ščep sladkorja.

Priprava: Očistimo bučke in jih narežemo na rezine – kolesca. Olupljena česnova stroka narežemo na tanke rezinice. Feferon zarežemo, odstranimo mu semenje in kožice, nato ga narežemo na tanke pramene. Čebuli olupimo in na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo malo olja in po porcijah popečemo bučke z obeh strani. Solimo jih in popramo ter jih damo v skledo. Čebulo, česen, timijan in feferon počasi pražimo v ponvi na oljčnem olju, da čebula postekleni in se zmehča. Zalijemo z limonovim sokom in juho, pustimo, da preliv prevre, in ga zlijemo v drugo skledo. Vtepemo štiri žlice oljčnega olja, solimo, popramo in malo sladkamo. Bučke v skledi prelijemo s tem prelivom in počakamo, da se marinirajo dve uri. Ponudimo k jedem z žara. Ko gremo na piknik, lahko naložimo marinirane bučke v kozarce z navojnim pokrovom in jih vzamemo s seboj v hladilni torbi.

Opečeni kruhki z namazom iz bučk

Za 8 oseb

Priprava: 25 minut

Sestavine: 300 g bučk * 1 čebula * 1 strok česna * 1 žlica oljčnega olja * sirček maskarpone ali kremni mladi sirček * sol * poper * 20 g parmezana * 8 kosov francoske štruce.

Priprava: Bučke očistimo in narežemo na centimeter velike kocke. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Olupimo in stremo tudi česen. V teflonski ponvi segrejemo žlico olja. Na zmernem ognju mešamo in pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen in še malo prepražimo. Dodamo bučke in vse skupaj pražimo od tri do štiri minute, vmes pa večkrat premešamo. Prepražene bučke solimo in popramo. Dve žlici jih prihranimo, preostalim bučkam pa primešamo eno ali dve žlici sirčka. Vse skupaj nato zmečkamo s tlačilko za krompir. Na pekač, prekrit s papirjem za peko, zložimo narezani kruh, po želji ga rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Kruhke popečemo v vroči pečici pri 200 stopinjah, da so hrustljavi, lahko pa jih popečemo tudi v opekaču. Kruhke namažemo z namazom iz bučk, okrasimo pa s kockicami bučk in z naribanim parmezanom. Ponudimo za predjed ali za prigrizek h kozarcu pijače.

 Zarja št. 33, 16. 8. 2016


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.