
Pesto iz suhih paradižnikov
Ta pesto pride prav za najrazličnejše jedi in bi ga morali vedno imeti v hladilniku. Uporabljamo ga varčno, saj ima zelo močan okus. Namažemo ga lahko na kruh in pripravimo okusne kruhke, uporabimo kot polivko za testenine, ko nimamo »nič« doma, začinimo z njim juhe, omake … Prav zares je imeniten!

Sestavine
- 120 –150 g suhih paradižnikov
- 10 listov sveže bazilike
- 4–5 strokov česna
- 1 dcl (približno ) olivnega olja
Priprava
1. Suhe paradižnike dajte v lonec z vrelo vodo. Kuhajte 2 minuti, nato precedite in zložite paradižnike na čisto kuhinjsko krpo s prerezano stranjo navzgor. Pustite čez noč in še naslednji dan, da se posušijo na krpi. To je treba narediti, da razkužimo paradižnike in jim vrnemo voljnost.
2. Tako pripravljene paradižnike dajte v multipraktik ali mlinček, dodajte liste sveže bazilike, na grobo zrezan česen in 3–4 žlice olivnega olja. Vse skupaj zmeljite v gladko pasto. Uporabljati jo lahko začnete takoj. Sicer pa jo prestavite v čiste, suhe kozarčke, rahlo potlačite z vilicami in prelijte z olivnim oljem ter spravite v hladilnik.
NASVET
Če nimate pri roki sveže bazilike, lahko uporabite sveže ali posušene liste timijana, origana ali šetraja.
NAMIG
Včasih lažje pridemo do suhih paradižnikov, ki so že vloženi v olje. Te samo zmeljemo skupaj s česnom in baziliko ter ne dodajamo olja.
Kako lahko pesto uporabite pri pripravi različnih jedi, si preberite v reviji Jana, št. 41, 8. oktober 2024.

Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
7 °C
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti