Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept na preizkušnji: Obogatimo ozimnico z bučkami


Stane Mažgon
25. 8. 2023, 04.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

»Ne razumem ljudi, ki si pred hišo posejejo travo!« je resno pripomnila gospa, ki je na svojem vrtu kljub visoki starosti še vedno pridelovala zelenjavo za domače potrebe. Prav tako ni razumela tistih, ki se pritožujejo, da je nenadoma pridelka preveč. Bučke ne morejo zrasti za božič, torej se jih je treba najesti poleti in nekaj še vložiti za ozimnico, je pripomnila. Tekst: S. M.

recept na preizkusnji foto Shutterstock.jpg
Shutterstock
Bučke

Kako to narediti? Nič lažjega, vse je narejeno v kratkem času, bučke pa lahko uživamo vse leto. Vložene v kis in olje z dodatki zelišč in začimb so obstojne ter tako okusne, da komaj ugotoviš, za katero zelenjavo gre, je dodala gospa. »Ne potrebujem kupljenih vloženih artičok ali gob. Bučke so še boljše!« Dodamo jih v zeleno solato, sendviče ali k narezkom, pa jih hitro zmanjka.

Recept je res preprost in vredno si ga je shraniti ter namesto trave, ki jo je treba pogosto kositi, naslednje leto posaditi bučke, ki ne potrebujejo veliko dela, kljub temu pa obilno rodijo.

Sestavine

1 kg bučk

100 ml olja

100 ml jabolčnega kisa

vejica rožmarina

manjša čebula

3 stroki česna

listi bazilike

sol, zrna popra, žlička sladkorja


Priprava

1.     Bučke speremo in osušimo, nato pa narežemo na tanke prečne rezinice, oglate koščke ali rezance.   

  

2.     Preložimo jih v posodo ter dodamo vse preostale sestavine in začimbe. Počasi jih segrevamo, pri tem spustijo precej tekočine.

  

3.     Ko zavrejo, jih kuhamo le tri ali štiri minute, da ostanejo še čvrste in hrustljave. Nato jih preložimo v pasterizirane kozarčke za vlaganje. Rezine potlačimo tako, da iztisnemo ves zrak, nato pa prilijemo še nekaj tekočine, ki je nastala pri kuhanju.   

  

4.     Kozarčke tesno zapremo. Zložimo jih v kartonsko škatlo, pokrijemo z odejo, da se dolgo in počasi ohlajajo, pri tem pa še naprej poteka pasterizacija. Tako pripravljene bučke shranimo v ozimnico in jih uporabljamo vse do novega pridelka.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 34, 22. avgust, 2023.

jana 34.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.