© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Misija: boljša odpornost


LARA JELEN, T. L.
29. 9. 2023, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Dobra odpornost postane vsako jesen cilj, ki ga dosegamo različno uspešno. Če kljub trudu še vedno na vsakem vogalu staknete prehlad, vam bodo morda v pomoč nasveti strokovnjakov, ki so nam povedali, kaj je ta hip najnovejše in najmočnejše v svetu prehranskih dopolnil za odpornost.

p odpornost amalaki.jpg
Shutterstock
Najnovejše in najmočnejše v svetu prehranskih dopolni

Moringa, amalaki in črna kumina

Jožica Gregorčič, fitoterapevtka (Rastoča jablana): »Ravno sem prišla s sejma Wels v Avstriji, kjer me je najbolj zanimalo ravno povečanje odpornosti. Precejšnja novost je amalaki, indijska začimba oziroma prah, izdelan iz bio sadežev amle. Rečemo mu tudi indijska kosmulja. To je eden najmočnejših virov vitamina C, v Indiji ga uporabljajo za boljše delovanje imunskega sistema, pomlajevanje, krepitev srčno-žilnega sistema, za boljšo prebavo in rast las. Amalaki ima sladko-kisel okus, uživamo ga lahko v marmeladi, čaju ali kapsulah. Po ajurvedi je ena redkih začimb, ki ustreza vsem trem tipom energije (vati, piti in kaphi).

p odpornost jozica gregoric - mjp.jpg
Mateja Jordovic Potocnik
Jožica Gregorčič, fitoterapevtka

Še večja 'novost' pa je moringa, ta velja za čudežno drevo, ki raste v Indiji in Afriki. Zanjo sem izvedela v nekem tekstu, kjer je pisalo, da so jo dajali podhranjenim otrokom v Afriki. Listi moringe so izvrsten vir antioksidantov, beljakovin, vitaminov, mineralov, maščobnih kislin, flavonoidov in fitoestrogenov. Vsebujejo tudi eno izmed zelo pomembnih sestavin, to je zeatin, rastlinski hormon, ki našemu telesu omogoča, da lahko pravilno vsrka druge dragocene snovi. V moringi naj bi se skrivalo kar 36 protivnetnih sestavin, 46 različnih antioksidantov in vse tri maščobne kisline omega (3, 6 in 9). Že en gram moringe ima sedemkrat več vitamina C kot pomaranča, štirikrat več A vitamina od korenčka, štirikrat več kalcija kot mleko, trikrat več kalija kot banana in trikrat več železa kot mandlji. Bogastva vseh teh snovi v listih moringe ljudje ne uporabljajo zgolj za krepitev odpornosti, temveč tudi za uravnavanje holesterola, kot pomoč pri sladkorni bolezni (v ta namen jo je treba jemati kar nekaj časa) in za razstrupljanje. Ker je tako hranilna, bi z drevesom moringe preživeli, tudi če bi zmanjkalo hrane. Sama jo uporabljam preventivno, za več energije in protivnetni učinek, drugim jo priporočam tudi ob težavah s kožo. Uživamo jo lahko v kapsulah, čaju in v prahu. Prah se lahko zmeša z jogurtom ali banano, tako bo okusnejši. Za krepitev imunskega sistema jo lahko v mesecih virusnih okužb kombiniramo s črno kumino. Zanjo je Mohamed napisal, da je zdravilo za vse bolezni, razen za smrt. Preventivno se priporoča uživanje ene žličke olja črne kumine na dan.

»Žal ljudje v iskanju revolucionarnih novosti prepogosto pozabljamo na mnoga zelišča, ki jih imamo na dosegu roke in prav tako pomagajo krepiti odpornost.«

Žal pa ljudje v iskanju revolucionarnih novosti prepogosto pozabljamo na mnoga zelišča, ki jih imamo na dosegu roke in prav tako pomagajo krepiti odpornost. Denimo hibiskus je odličen in prav tako vsebuje bogastvo vitamina C, mnogi ga imamo na vrtu. Ampak mi posegamo po tistem, kar je trenutno najbolj 'in'. Mimogrede, ste vedeli, da skoraj vse rožice, ki jih uporabljamo v krepčilnih čajih, ki so odlični za imunski sistem, rastejo in cvetijo spomladi? Nisem privrženka tega, da bi nekaj jemali vse življenje. Če jemljemo isto stvar vse življenje, je to kot bergla za naše telo. Mi pa želimo hoditi brez bergel. Zato je treba kdaj kaj tudi zamenjati, narediti premor in preizkusiti še kaj drugega.

Obstajajo pa recepti za boljšo imunsko odpornost, ki so se izkazali za res nezamenljive. Zelo preprosti so, a učinkujejo! Prehlajenim otrokom naribajmo jabolko, dodajmo žličko cimeta in dobro premešajmo. Naj pojedo skodelico tega vsak dan. Malo večji otroci in odrasli pa naj si vsak dan iztisnejo sok ene limone, primešajo po eno žličko ingverja, cimeta, kurkume in žlico medu ter to pojedo oziroma spijejo.«

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 39, 26. september, 2023.

01_Jana_39.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.