Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Krepke jedi za hladne dni


Lara Jelen
5. 11. 2023, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Začenja se sezona kislega zelja in jedi, ki nas ne le okrepijo ter nahranijo, temveč tudi pogrejejo.

recept
Profimedia
Recepti za krepke jedi

Čebulna pita

Sestavine

Testo:

240 g gladke moke

80 g masla

0, 5 dl pinjenca

1 rumenjak

ščepec mletega belega popra

ščepec soli

gladka moka za valjanje

maslo za namastitev pekača

Nadev:

600 g olupljene čebule

100 g slanine

1,8 dl kisle smetane

3 jajca

3 vejice timijana

1 žlica masla

ščepec muškatnega oreščka

sol

recept
Profimedia
Čebulna pita

Priprava
1. V skledi zmešajte moko, zmehčano maslo, sol in poper. Z mešalnikom za testo na nizki hitrosti obdelujte mešanico, dokler ne začnejo nastajati manjša zrnca. Vmešajte stepen pinjenec in rumenjak ter zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo za živila in za 30 minut postavite v hladilnik. Nato testo na pomokani površini razvaljajte v približno 2 mm debelo ploščo in z njo obložite na rahlo pomaščen pekač za pito. Dno prebodite z vilicami in testo za 10 minut postavite v hladilnik. Nato na testo položite papir za peko, nanj nasujte fižol in postavite v pečico, ogreto na 200 °C. Ko se robovi testa zlato obarvajo, znižajte temperaturo na 150 °C in pecite še 15 minut.


2. Medtem narežite čebulo na tanke kolobarje in jo s sesekljano slanino na maslu podušite do mehkega. Prenesite jo v skledo, solite, dodajte muškatni orešček, timijanove lističe in jajca, stepena s smetano, ter premešajte.
3. Pečeno testo pustite, da se malo ohladi, nato z njega odstranite suhe stročnice in po testu razporedite pripravljen nadev. Pekač postavite nazaj v pečico, ogreto na 150 °C, in pecite približno 35 minut oziroma tako dolgo, da pita povrhu dobi lepo zlato rjavo barvo.

Jesenski trio: zelje, krompir in klobasa

Sestavine

1 kg krompirja

sol

100 g dimljene slanine

1 velika čebula

ščepec zdrobljene kumine

400 g kislega zelja

1 žlička sladkorja (po želji)

4 klobase

olje za cvrtje

recept
Profimedia
Jesenski trio: zelje, krompir in klobasa

Priprava
1. Krompir olupite in skuhajte v osoljeni vodi, dokler se ne zmehča. Odcedite in pretlačite.
2. V ponvi prepražite na drobno narezano slanino, sesekljano čebulo in kumino. Dodajte zelje in dušite, dokler se ne zmehča. Po želji ga lahko začinite še z malo sladkorja.
3. Krompir in zelje razporedite po pekaču. Pecite v pečici, segreti na 190 °C, dokler se zlato rjavo ne obarva.
4. Ta čas skuhajte klobaso. Kuhano klobaso malce osušite, večkrat prebodite z zobotrebcem, nato pa počasi popecite na olju.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023

01_naslovka_44.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.