Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 6 min.

Enkrat bob, drugič grah


Katja Kmet
8. 7. 2016, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jedi, ki jih pripravljamo iz mladega graha ali boba, so prijetno sveže, polne vitaminov, pa tudi mikavnega videza. Zdaj ko je sezona na vrhuncu, pripravljamo grah, ki ga kupimo na tržnici ali pridelamo na domačem vrtu. Pozneje lahko namesto svežega uporabimo zamrznjeni grah. To velja tudi za bob, staro, nekoč priljubljeno stročnico, ki se iz pozabe počasi vrača na krožnike. Od juhe do rižote, od pikantnega namaza za na kruhke do jajčne fritate – vse je zeleno in nadvse okusno.

k_hladna.jpg

Fritata z bobom

Za 2 osebi

Priprava: 10 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 200 g izluščenega boba * 2 žlici oljčnega olja * 1 majhna rdeča čebula * sol * poper * 6 jajc * 100 g sira feta * šopek sveže mete.

Priprava: Bob kuhamo v osoljenem kropu od dve do tri minute. Dobro ga odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in znova odcedimo. Ko se dovolj ohladi, iztisnemo bob iz trdih lupin. V manjši nepregorni ponvi segrejemo olje, dodamo na drobno sesekljano čebulo in jo osolimo. Na šibkem ognju pražimo čebulo od osem do deset minut, da se zmehča, ne sme pa porjaveti. Pečico (žar) segrejemo na najvišjo temperaturo. V skledi stepemo jajca, da se spenijo in je zmes enotna. Solimo in popramo po okusu. Ko se čebula zmehča, povečamo ogenj in v ponev zlijemo jajca. Na vrh potresemo nadrobljeni sir feta, narezane metine lističe in kuhan bob. Ponev pustimo na štedilniku od dve do tri minute, da se jajčna zmes na spodnji strani bledo rjavo zapeče. Med pečenjem ne mešamo. Ponev nato postavimo v pečico pod žar in fritato pečemo še od dve do tri minute, da je površina čvrsta in bledo rjava. Na ponev poveznemo velik krožnik, nato pa jo obrnemo, da pečena fritata zdrsne na krožnik. Fritato razrežemo na kose kakor pico in ponudimo s solato in svežim, hrustljavim kruhom.

Humus iz boba

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut

Sestavine: za namaz: 400 g izluščenega boba * 2 stroka česna * sol * poper * od 2 do 3 žlice limonovega soka * 70 ml oljčnega olja * 100 ml vode od kuhanja boba;* za dodatek: 8–12 opečenih kruhkov * 300 g paradižnikov * 100 g mocarele.

Priprava: Bob pristavimo s toliko osoljene vode, da je pokrit. Kuhamo ga, da vre deset minut, nato ga odcedimo, del vode od kuhanja pa prihranimo. Bob prelijemo z mrzlo vodo, znova odcedimo, nato pa izluščimo iz trdih lupin. Še topel bob, olje, narezana česnova stroka, limonov sok, sol in poper sesekljamo v multipraktiku, da dobimo gladko kašo. Primešamo tudi malo vode od kuhanja boba, da je humus, zelenjavni namaz iz boba, bolj mazav. Solimo in popramo po okusu. Kruhke opečemo, da so topli in hrustljavi, ponudimo jih s humusom, rezinami paradižnika in rezinami mocarele. Odličen prigrizek za vroče dni!

Rižota z grahom

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 2 šalotki * 1 strok česna * 1 liter bistre zelenjavne juhe (ali jušne osnove) * 2 žlici olja * 200 g riža za rižote (okroglozrnatega) * 3 vejice pehtrana * 200 ml belega vina * 300 g izluščenega graha * sol * poper * 30 g masla * 30 g parmezana * 100 g kozjega svežega sira.

Priprava: Šalotki na drobno sesekljamo, česnov strok stremo. V kozici pristavimo juho, da zavre. Ohranjamo jo vročo. V kozici segrejemo olje in na srednje močnem ognju počasi pražimo šalotko in česen, da posteklenita in se zmehčata. Dodamo riž in vejico pehtrana, premešamo in pražimo eno minuto. Zalijemo z 200 ml belega vina in kuhamo, da vino skoraj povre. Potem začnemo prilivati vročo juho – vedno le toliko, da je riž ravno pokrit. Po vsakem prilivanju naj tekočina povre oziroma naj jo riževa zrnca vsrkajo. Med kuhanjem riž večkrat premešamo, da zrnca izločijo škrob in postane rižota lepo kremasta. Ko so zrnca kuhana, a še nekoliko čvrsta, kozico odstavimo in pokrijemo. Medtem ko se rižota kuha, pristavimo grah z osoljeno vodo in vejico pehtrana. Kuhamo dve minuti. Nato grah odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in znova odcedimo. Osmukamo liste s tretje vejice pehtrana in jih sesekljamo. V rižoto zamešamo grah, pehtran, 30 g masla in 30 g naribanega parmezana. Pustimo stati še dve minuti. Nazadnje potresemo rižoto s koščki kozjega sira in ponudimo.

»Mafini« iz špagetov in graha

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: 200 g piščančjega fileja * 250 g tankih špagetov * 1 majhna čebula * 2 majhna korenčka * 4 vejice timijana * 1 žlica olja * 2 žlici masla * 50 g drobtin * 8 jajc * 100 g naribanega sira * 150 ml polnomastnega mleka * 150 ml sladke smetane * sol * poper * 100 g izluščenega graha.

Priprava: Špagete skuhamo v osoljeni vodi po navodilu z zavitka. Piščančji file oplaknemo, osušimo in narežemo na tanke trakove. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Korenčka olupimo, podolžno narežemo na četrtine, te pa na majhne kockice. Osmukamo lističe timijana. V ponvi segrejemo olje in žlico masla ter narezano piščančje meso na maščobi popečemo z vseh strani. Meso vzamemo iz ponve, na maščobi pa prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni, Dodamo korenje in grah ter pražimo še tri minute. Pomešamo odcejene špagete, piščančje meso, čebulo, korenje, grah in timijan. Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Vdolbine pekača za mafine namastimo s preostankom masla in potresemo z drobtinami (odvečne drobtine iztresemo). V vdolbine naložimo rezance s piščancem in zelenjavo. Dobro potlačimo. V visoki posodi stepemo jajca, mleko in smetano. Primešamo nariban sir ter pikantno začinimo s soljo in poprom. Jajčno smetano porazdelimo na špagete v pekaču. Pekač postavimo v vročo pečico in pečemo »mafine« od 25 do 30 minut, da zlato porjavijo. Zvrnemo jih na pladenj in ponudimo s sezonsko solato.

Nasvet: Narastek iz špagetov in graha lahko seveda spečemo tudi v običajnem nepregornem modelu okrogle ali pravokotne oblike.

Hladna grahova juha z avokadom

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 2 čebuli * 2 žlici olja * 200 g izluščenega graha * 700 ml bistre zelenjavne juhe (ali jušne osnove) * 1 zrel avokado * sol * čilijevi kosmiči * 2 žlici limetinega (ali limonovega) soka * 50 g francoske štruce * 1 žlica masla * 1 žlica olja * 10 vejic koriandra.

Priprava: Čebuli na drobno sesekljamo in steklasto prepražimo na dveh žlicah olja, ko se zmehča, dodamo grah in ga nekoliko prepražimo. Zalijemo z zelenjavno juho. Solimo, pikantno začinimo s čilijevimi kosmiči in segrejemo, da juha zavre. Na šibkem ognju jo kuhamo deset minut, zatem naj se ohladi. Juho sesekljamo s paličnim mešalnikom, po želji jo še pretlačimo skozi cedilo, da je popolnoma gladka. Avokado prerežemo, mu odstranimo koščico, sadno meso pa z žličko izluščimo iz lupine. Avokado pomešamo s sokom limete ali limone in damo v hladno juho, ki jo znova gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom. Začinimo jo s soljo in limonovim sokom po okusu. Juho za eno uro jo postavimo v hladilnik. Francosko štruco narežemo na kockice, te pa zlato popražimo v ponvi na mešanici masla in olja. Juho postrežemo hladno s kruhovimi kockicami in okrašeno s koriandrom. Po želji lahko na vrh potresemo tudi sesekljan in z limetinim sokom pokapljan (da ne potemni) avokado.

Nasvet: Hladna juha je osvežujoča v poletnih dneh. Lahko jo vzamemo tudi s seboj na pot ali pa v službo za malico ali kosilo. Doma jo nalijemo v manjše kozarce s pokrovom na navoj, kruhove kocke in narezani avokado pa vzamemo s seboj v posebni posodi in primešamo juhi, tik preden jo zaužijemo kar iz kozarca.

Kuskus z grahom

Za 2 osebi

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 200 g izluščenega graha * 1 žlička karija * sol * 1 žlica oljčnega olja * 200 g kuskusa * 25 g masla * poper * 1 žlica sesekljanega peteršilja * praženi čebulni obročki (po želji).

Priprava: Pristavimo 200 ml vode, kari in malo soli. Ko voda zavre, dodamo grah in na hitro prevremo. Primešamo kuskus in odstavimo z ognja, v pokriti kozici naj stoji pet minut, da se napne. Primešamo maslo, po želji pa tudi prepražene čebulne obročke. Popramo, okrasimo s peteršiljem in ponudimo.

Grah z meto

Za 2 osebi

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 1 čebula * 2 žlici masla * 300 g izluščenega graha * 5 žlic bistre zelenjavne juhe (ali jušne osnove) * 15 lističev mete * sol * poper * ščepec mletega cimeta.

Priprava: Čebulo na drobno sesekljamo. V kozici segrejemo žlico masla, na njem počasi pražimo in mešamo čebulo, da postekleni. Dodamo grah in ga na hitro prepražimo. Zalijemo z zelenjavno juho in dušimo v pokriti kozici od pet do osem minut. Metine lističe narežemo na ozke trakove. Grah solimo, popramo in po okusu začinimo s cimetom. Primešamo narezano meto. Dodamo preostalo maslo, premešamo in ponudimo za prilogo k na hitro pečenemu mesu ali hrenovkam.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.