Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Dušo si nahranimo z domačo čokolado


Stane Mažgon
18. 4. 2017, 08.40
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nasveti za izdelavo sladic s čokolado

torterija_FID_4475.jpg
Iztok Dimc

Res bo nekaj na tem, da čokolada naredi ljudi vesele in sproščene! Željka Bohar, mojstrica priprave čokoladnih in drugih vrhunskih sladic, je pravi dokaz za to: ves čas je nasmejana in polna energije. O vsem govori z veliko optimizma, seveda tudi o čokoladi.

Željka Bohar je pravi zgled iznajdljive in pogumne osebe – tudi po tistem, ko se je z redno službo zalomilo, ni obupala. Še več, svojo prejšnjo stroko je zamenjala za povsem drugo področje: kulinariko, ki ji danes daje veliko zadovoljstva.

Svojo izkušnjo opiše takole: »Leta 2010 sem se iz Zagreba, kjer sem končala študij ekonomije, preselila v Slovenijo, moj mož je doma iz Logatca in tam zdaj živim z družino. Najprej sem delala v oddelku za marketing velike kozmetične firme, a je svoje kadre kmalu preselila v državo s cenejšo delovno silo. Imela sem srečo, da sem se takrat lahko zaposlila v marketingu prehranskega podjetja, a po petih letih sem tudi tam izgubila službo.«

Ni se smilila sama sebi. »Bila sem odločena, da bom delala kar koli, četudi bom polnila police v trgovinah. Tisto poletje sem imela čas za razmislek in odločila sem se, da bom delala nekaj, kar znam in pri čemer tudi uživam,« doda temperamentno in nasmejano.

Poletje s slaščicami in čokolado

Takoj je začela peči. Kot študentka se je ukvarjala s fotografijo in oboje je združila tako, da je začela fotografirati svoje izdelke in jih objavljati na spletu. Vse se je začelo hitro vrteti v pravo smer. »Tisto poletje je bilo 'grozno',« pravi Boharjeva, »ves čas sem bila doma in pekla! Tako je bilo do oktobra in ob tem sem iskala službo – Boga sem prosila, da je ne bi dobila, ker se mi ni dalo nazaj v pisarno!« Služba se je vseeno pojavila, v pisarni, kjer je precej trpela, a ob tem je še vedno ljubiteljsko pekla torte.

Decembra se je dokončno odločila in pustila službo ter začela delati tisto, kar jo res veseli. Od takrat je vse, kar se je dogajalo Željki Bohar, povezano s peko in sladicami. Nastala je Torterija, ustvarjalna delavnica za sladice in torte. Najprej je pekla veliko otroških tort, a je želela narediti korak naprej. Šla je v priznano slaščičarsko šolo na tečaj in spoznala veliko zakonitosti novega posla ter naštudirala izdelavo najbolj iskanih sodobnih sladic. Zadnji korak v karieri: »Letos se prvič predstavljam na Odprti kuhni. Odziv je izjemen in zelo me veseli, da sem se znašla v tako dobri družbi.«

Za popolne praline 22 korakov

In zdaj k čokoladi: »Kar samo se je zgodilo, da sem jo začela veliko uporabljati!« Drži, da smo ljudje po njej srečnejši, kot potrjujejo tudi znanstvene ugotovitve. »To je hrana za dušo, ne pa za mišice in energijo po fitnesu. Gre za uživanje,« doda Željka, »čokolado in sladice je treba jesti z občutkom, po malem.« Je poseben material, ki se odziva kot živa stvar, še doda. »Od nekdaj mi je bila všeč. Kljub temu delo z njo ni vedno preprosto in za vrhunske sladice je potrebno veliko dela. Za polnjene praline je na primer potrebnih 22 korakov.« Na spletni strani Torterije si je mogoče ogledati pravo galerijo čudovitih sladic Željke Bohar, na primer Tropico, torto brez moke z eksotičnimi sadeži, in Lavandolino, prefinjeno torto z okusom vrtnic in sivke. Na njej je še mogoče izvedeti, kdaj in kje bo pripravila naslednji tečaj za izdelavo sladic.

Čokolada je čarobna stvar in vedno je mogoče z njo odkriti še kaj novega – na primer to, da se odlično ujema s pirejem rdeče pese ali špinače.

Več v Zarji št.16, 18.4.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.