Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Baldrijanove koreninice za umirjeno življenje


Renata Ucman
26. 9. 2017, 07.05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Jeseni, od septembra do prve zmrzali, je primerno obdobje za nabiranje korenin zdravilnih zelišč.

Jaka Koren

»Korenine nabiramo jeseni, ko se rastline začnejo pripravljati na zimo. Takrat namreč kopičijo hranilne snovi iz nadzemnega dela, torej listov, stebla in cveta, v korenino, kjer počakajo na pomlad, ko jih rastlina porabi za vnovično rast. Nabirati jih začnemo, ko začne nadzemni del rastline odmirati,« je pojasnila Katarina Kovačič, magistra biotehnologije z Zeliščnega posestva Cvetka v naselju Čeče pri Hrastniku. Ker je v zemlji veliko različnih korenin, je dobro, da želeno korenino izkopljemo, ko je nadzemni del rastline še viden – tako zmanjšamo možnost, da izkopljemo drugo korenino, saj je na prostem veliko neužitnih ali strupenih korenin.

Korenine zelišč izkopljemo v lepem suhem vremenu. Takratse jih prstmanjoprime in hitreje odpade z njih. Z manjšo motiko odkopljemo prst okoli korenin ali uporabimo lopato za prekopavanje, s katero odkopljemo celo korenino. »Najbolje je, da je ne poškodujemo, saj sicer iz nje izteka sok, v katerem so zdravilne učinkovine, še zlasti ker moramo korenino še temeljito oprati, zato lahko velik del učinkovin izgubimo še pred sušenjem ali namakanjem,« je opozorila zeliščarica. Za čiščenje korenin uporabljamo tekočo vodo in manjšo ščetko, lahko zobno, s katero odstranimo prst in umazanijo. Čistimo jih nežno in počasi, da jih ne poškodujemo.

Pripravki iz korenin zelišč

Jeseni nabiramo korenine regrata, gabeza, koprive, sleza, ameriškega slamnika, pomladanskega jegliča in baldrijana. Iz korenin zelišč naredimo blagodejne pripravke. Iz korenin ameriškega slamnika, koprive in baldrijana pripravimo tinkture in čaje. Gabezove korenine prav tako namočimo v alkohol, vendar ga uporabimo le v zunanjem mazilu, nikoli iz korenine ne kuhamo čaja ali ne uživamo tinkture. Slez in jeglič uživamo kot čaj, saj le tako pomagata pri izkašljevanju. Iz sleza in jegliča lahko pripravimo sirup. Korenina regrata vsebuje več vitamina A kot korenje. Čaj iz regratovih korenin pijemo pri razstrupljanju telesa in kot podporo hujšanju ter pomoč pri izginjanju celulita, saj spodbuja presnovo in izločanje vode iz telesa. Pomaga pri izločanju žolča in pri raztapljanju ledvičnih kamnov. Zaradi velike vsebnosti železa je odličen dodatek k prehrani pri slabokrvnosti. Lajša bolečine pri obrabljenih sklepih in vnetju išiasa.

Korenine koprive imajo pomirjevalni učinek, pomirijo krče, ki jih povzročijo zdravila, ter znižajo telesno temperaturo. »Izvleček iz korenin zniža krvni tlak in upočasni srčni utrip. Pogosto jih uporabljamo v šamponih, saj izboljšajo rast las in število foliklov in posledično las, ki rastejo iz lasnega mešička. Čaj iz korenine se priporoča moškim, ki imajo težave s prostato. S čajem umivamo tudi ekceme in druge kožne izpuščaje, ki jih kopriva blaži,« priporoča Katarina Kovačič.

Več v Zarji št. 39, 26.9.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.