
Zelenjavni zavitek z ovsenimi in rženimi kosmiči
Kosmiči niso samo za v jogurt, temveč se jih da odlično uporabiti pri slanih jedeh.
Zelenjavni zavitek z ovsenimi in rženimi kosmiči
Kosmiči niso samo za v jogurt, temveč se jih da odlično uporabiti pri slanih jedeh.

Sestavine
testo
- 75 g gladke pšenične ali pirine moke
- 50 g polnovredne pšenične ali pirine moke
- 1 žlička olja
- ¼ žličke soli
- mleko za premaz
- 1 žlica sezama
nadev
- 300 g krompirja
- 200 g brokolija
- 50 g ovsenih kosmičev
- 50 g rženih kosmičev
- 100 g pora
- 2 jajci
- 100 g naribanega sira
- sol
- poper
- muškatni orešek
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
testo
- 75 g gladke pšenične ali pirine moke
- 50 g polnovredne pšenične ali pirine moke
- 1 žlička olja
- ¼ žličke soli
- mleko za premaz
- 1 žlica sezama
nadev
- 300 g krompirja
- 200 g brokolija
- 50 g ovsenih kosmičev
- 50 g rženih kosmičev
- 100 g pora
- 2 jajci
- 100 g naribanega sira
- sol
- poper
- muškatni orešek
Postopek
Iz navedenih sestavin pripravimo testo za zavitek; pustimo ga počivati približno 20 minut.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in jih v slani vodi skuhamo toliko, da je še čvrst. Cvetke brokolija dodamo h krompirju nekoliko pozneje in prav tako skuhamo, da so če čvrste. Zelenjavo poberemo iz prevretka in z njim prelijemo obe vrsti kosmičev. Pustimo nabrekati 20 do 30 minut; kosmiče dobro ožmemo in jih pomešamo z zelenjavo; vse skupaj nekoliko ohladimo.
Zmesi zelenjave in kosmičev dodamo narezan in rahlo popečen por, stepena jajca in nariban sir. Sestavine premešamo, po okusu začinimo in razporedimo po testu, ki smo ga najprej razvaljali, potem pa zelo tanko razvlekli.
Nadevano testo zvijemo v zavitek, premažemo z mlekom, potresemo s sezamom in pečemo v pečici pri 180 °C približno 25 minut. K zavitku lahko ponudimo poljubno hladno omako.