
Zelenjavni zavitek z ovsenimi in rženimi kosmiči
Kosmiči niso samo za v jogurt, temveč se jih da odlično uporabiti pri slanih jedeh.
Zelenjavni zavitek z ovsenimi in rženimi kosmiči
Kosmiči niso samo za v jogurt, temveč se jih da odlično uporabiti pri slanih jedeh.

Sestavine
testo
- 75 g gladke pšenične ali pirine moke
- 50 g polnovredne pšenične ali pirine moke
- 1 žlička olja
- ¼ žličke soli
- mleko za premaz
- 1 žlica sezama
nadev
- 300 g krompirja
- 200 g brokolija
- 50 g ovsenih kosmičev
- 50 g rženih kosmičev
- 100 g pora
- 2 jajci
- 100 g naribanega sira
- sol
- poper
- muškatni orešek

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
testo
- 75 g gladke pšenične ali pirine moke
- 50 g polnovredne pšenične ali pirine moke
- 1 žlička olja
- ¼ žličke soli
- mleko za premaz
- 1 žlica sezama
nadev
- 300 g krompirja
- 200 g brokolija
- 50 g ovsenih kosmičev
- 50 g rženih kosmičev
- 100 g pora
- 2 jajci
- 100 g naribanega sira
- sol
- poper
- muškatni orešek
Postopek
Iz navedenih sestavin pripravimo testo za zavitek; pustimo ga počivati približno 20 minut.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in jih v slani vodi skuhamo toliko, da je še čvrst. Cvetke brokolija dodamo h krompirju nekoliko pozneje in prav tako skuhamo, da so če čvrste. Zelenjavo poberemo iz prevretka in z njim prelijemo obe vrsti kosmičev. Pustimo nabrekati 20 do 30 minut; kosmiče dobro ožmemo in jih pomešamo z zelenjavo; vse skupaj nekoliko ohladimo.
Zmesi zelenjave in kosmičev dodamo narezan in rahlo popečen por, stepena jajca in nariban sir. Sestavine premešamo, po okusu začinimo in razporedimo po testu, ki smo ga najprej razvaljali, potem pa zelo tanko razvlekli.
Nadevano testo zvijemo v zavitek, premažemo z mlekom, potresemo s sezamom in pečemo v pečici pri 180 °C približno 25 minut. K zavitku lahko ponudimo poljubno hladno omako.