
Vratovina na divjačinski način
Okusno praznično kosilo
Vratovina na divjačinski način
Okusno praznično kosilo

Sestavine
- 2 korenčka, porovo steblo
- 1 peteršiljev koren
- ½ gomolja zelene
- 1 velika čebula
- 750 g vratovine
- sol
- poper
- ščepec zdrobljenih klinčkov
- ščep mletega pimenta
- ščep timijana
- 2 stroka česna
- 6 brinovih jagod
- 0,5 dl olja
- 1 žlička ostre mlete paprike
- worcestrska omaka po okusu
- 1 žlica paradižnikove mezge
- kanček kisa
- 2,5 dl rdečega vina
- 1 lovorov list
- goveja jušna osnova za zalivanje
- 4 žlice mahovnic ali brusnic

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.

Popoln začetek počitnic: povabite na zabavo na terasi
Ne glede na to, ali boste počastili prihod poletja, začetek počitnic, državni praznik ali kakšno drugo praznovanja vredno priložnost, vam bo naš izbor receptov gotovo prišel prav.

Triki za popolno avtentično paeljo
Paelja je ena najbolj prepoznavnih jedi španske kuhinje, ki prihaja iz Valencije. Na prvi pogled preprosta jed z rižem, a za tiste, ki jo pripravljajo z ljubeznijo in razumevanjem, je prava umetnost.
Sestavine
- 2 korenčka, porovo steblo
- 1 peteršiljev koren
- ½ gomolja zelene
- 1 velika čebula
- 750 g vratovine
- sol
- poper
- ščepec zdrobljenih klinčkov
- ščep mletega pimenta
- ščep timijana
- 2 stroka česna
- 6 brinovih jagod
- 0,5 dl olja
- 1 žlička ostre mlete paprike
- worcestrska omaka po okusu
- 1 žlica paradižnikove mezge
- kanček kisa
- 2,5 dl rdečega vina
- 1 lovorov list
- goveja jušna osnova za zalivanje
- 4 žlice mahovnic ali brusnic
Postopek
Korenček, peteršiljev koren in zelenin gomolj operemo, olupimo in narežemo na tanke lističe. Por operemo, očistimo in narežemo na kolobarčke. Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na tanke kolobarje.
Meso narežemo na približno 60 g težke kose; začinimo s soljo, poprom, klinčki, pimentom in timijanom (meso lahko začinimo že prejšnji dan in shranimo v hladilniku). Česen olupimo in nasekljamo skupaj z brinovimi jagodami.
V dovolj veliki ponvi segrejemo olje in marinirane kose mesa na vseh straneh spečemo do lepe barve. Meso poberemo iz ponve in na toplem prihranimo.
V soku od pečenja mesa prepražimo korenovke, por in čebulo. Začinimo z mleto papriko, worcestrsko omako in paradižnikovo mezgo, hitro prepražimo, zalijemo s kisom in dolijemo nekaj rdečega vina. Omaki dodamo lovorov list in meso, začinimo s česnom in brinovimi jagodami ter vse skupaj na blagem ognju pokrito dušimo toliko časa, da se meso zmehča. Vmes po potrebi dolivamo preostalo rdeče vino in govejo jušno osnovo. Na koncu omako pikantno začinimo in vmešamo mahovnice.