
Tisočlistna rezina z jagodami in belo čokolado
Tisočlistna rezina z jagodami in belo čokolado

Odlična kombinacija bazilike in svežih jagod vedno znova preseneti. Na to kombinacijo morda ne bi niti pomislili, je pa preprosta in izjemno dobra. Bazilika se razen z jagodami zelo lepo ujame tudi z malinami, nektarinami in breskvami, še posebno z belimi.
Sestavine
- 350 g listnatega testa
- moka in sladkor za posip
nadev
- 3 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja
- 1 strok vanilje
- 600 g jagod
- prgišče listov bazilike (nekaj manjših listov pustimo za jagodno solatko)
- lupina ½ limone
- 50 g kakovostne bele čokolade
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 350 g listnatega testa
- moka in sladkor za posip
nadev
- 3 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja
- 1 strok vanilje
- 600 g jagod
- prgišče listov bazilike (nekaj manjših listov pustimo za jagodno solatko)
- lupina ½ limone
- 50 g kakovostne bele čokolade
Postopek
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Na rahlo pomokani površini, po kateri posujemo tudi malo sladkorja, testo razvaljamo na pravokotnik, malce večji od 28 x 30 cm. Velik pekač obložimo s papirjem za peko in po njem potresemo še malo sladkorja. Testo ovijemo okrog valjarja in ga razprostremo po pekaču.

Po testu posujemo še malo sladkorja in ga prekrijemo s še eno plastjo papirja. Testo pokrijemo s težkim pekačem in pečemo 25 do 30 minut, da se testo zlato obarva in postane hrustljavo, potem ga postavimo na stran, da se ohladi.

Za nadev smetano prelijemo v posodo, dodamo 3 žlice sladkorja in semena vanilje, ki smo jih postrgali iz stroka. Stepamo, da smetana obdrži obliko, nato jo postavimo na stran. Jagode očistimo in jih narežemo na četrtine, le nekaj jih pustimo za solatko; te narežemo na manjše koščke. Baziliko na drobno natrgamo. Baziliko, narezane jagode in limonovo lupinico nežno vmešamo v smetano in kremo postavimo na hladno.

Ko se testo povsem ohladi, ga obrežemo, da dobimo pravokotnik velikosti 28 x 30 cm. Razrežemo ga na tri enako velike pravokotnike. Da bi bili ti zares enake velikosti, najprej odrežemo enega in ga pri drugem uporabimo za vzorec, nato postopek ponovimo.

Enega izmed pravokotnikov premažemo s polovico kreme iz smetane in jagod ter kremo zgladimo s spodnjo stranjo žlice. Pokrijemo ga z drugo plastjo testa in nežno potisnemo navzdol. Po testu naribamo polovico bele čokolade, premažemo s preostankom kreme in pokrijemo z zadnjo plastjo. Navzdol potisnemo le toliko, da začne krema mezeti čez robove.

S slaščičarsko paleto ob straneh poravnamo kremo, da se uravna z robovi testa. Po vrhu namažemo tanko plast kreme, da se naribana čokolada bolje prime, in nanjo naribamo čokolado. S paleto jo nanesemo tudi ob strani. Prihranjene jagode zmešamo z listki bazilike in postrežemo ob strani kot solatko.

Nasveti
Za najboljši okus in rahlost vedno uporabimo kakovostno listnato testo, pripravljeno z maslom.
Da bi testo ostalo ploščato, morajo biti pekači res težki in taki, da se ne ukrivijo. Če so naši pekači tanjši in upogljivi, jih obtežimo s težko keramično posodo.
Vaniljevi stroki so dragi in zelo različne kakovosti. Svež strok je poln, mehak in lepljiv. Pazimo, da ne kupimo posušenih in lomljivih. Praznega vaniljevega stroka nikoli ne zavržemo, saj ohrani veliko okusa. Potisnemo ga v kozarec s sladkorjem in kmalu bomo imeli vaniljev sladkor. Strok lahko namočimo tudi v sirup ali kremo.
Stepena smetana mora imeti konsistenco mehkega snega iz beljakov. Če nas je strah, da bi smetano preveč stepli, ji pred stepanjem dodamo 2 žlici mleka (na 3 dl smetane).
Tisočlistno rezino lahko sestavimo do dve uri vnaprej in jo shranimo v hladilniku. Testo in kremo lahko pripravimo že en večer prej, le da kremi do zadnjega ne dodamo bazilike, testo pa naj počaka zavito v plastični foliji.