
Sardele po francosko
Nadevane s špinačo ali cikorijo in pečene v pečici
Sardele po francosko
Nadevane s špinačo ali cikorijo in pečene v pečici

Sestavine
- 500 g večjih sardel
- 250 g mlade špinače ali mlade cikorije
- 1 čebula
- 2– 3 stroki česna
- 2 žlici drobtin
- 1 skodelica mleka
- 1 dl oljčnega olja
- 1 žlica moke
- sol
- poper
- ščep muškatnega oreška

Poletna pojedina v treh hodih - brez kuhanja
Kadar so temperature za kuhanje previsoke, pride prav dobro kosilo, ki ga pripravimo brez prižiganja štedilnika ali pečice.

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.
Sestavine
- 500 g večjih sardel
- 250 g mlade špinače ali mlade cikorije
- 1 čebula
- 2– 3 stroki česna
- 2 žlici drobtin
- 1 skodelica mleka
- 1 dl oljčnega olja
- 1 žlica moke
- sol
- poper
- ščep muškatnega oreška
Postopek
Sardele očistimo in jim odrežemo glave. Razpremo jih tako, da zarežemo trebušno stran in odstranimo hrbtenično kost – filetiramo jih na »metuljčka«. Nekoliko jih osušimo na kuhinjski krpi.
Na oljčnem olju prepražimo narezano čebulo. Dodamo oprano, drobno zrezano in odcejeno špinačo ali cikorijo in dušimo nekaj minut. Posujemo z moko in prilijemo segreto mleko, začinimo s soljo in poprom ter muškatnim oreškom, nato pa kuhljamo še 10 minut. Pred koncem vmešamo še strt česen in odstavimo z ognja.
Na vsako sardelo damo po 2 žlički zelenjavnega nadeva in jo zvijemo od glave proti repu v ruladico, ki jo spnemo z zobotrebcem. Pekač namažemo z oljem in vanj razprostremo preostali zelenjavni nadev. Nanj zložimo sardelne zvitke, potresemo jih z drobtinami in pokapamo z oljčnim oljem, nato pa jih hitro zapečemo, 10 minut na 250 °C. Zobotrebce pred serviranjem odstranimo.