© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Presna torta z malinami (torta »boginja«)

Presna torta z malinami (torta »boginja«)

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Presna torta z malinami-torta boginja A

Sestavine

podlaga

  • 1 skodelica datljev
  • 1 skodelica mandljevih lističev
  • 2 žlici stopljenega kokosovega olja
  • ¼ skodelice kakava v prahu

nadev

  • 2 skodelici indijskih oreščkov
  • ⅓ skodelice agavinega sirupa
  • ½ skodelice stopljenega surovega kakavovega masla
  • ⅓ skodelice stopljenega kokosovega olja
  • semena 1 stroka vanilje
  • 2 skodelici malin

presni ganaš

  • ½ skodelice surovega kakava v prahu
  • ½ skodelice agavinega sirupa
  • ½ skodelice stopljenega kokosovega olja
  • model za torte premera 22 cm

Sestavine

podlaga

  • 1 skodelica datljev
  • 1 skodelica mandljevih lističev
  • 2 žlici stopljenega kokosovega olja
  • ¼ skodelice kakava v prahu

nadev

  • 2 skodelici indijskih oreščkov
  • ⅓ skodelice agavinega sirupa
  • ½ skodelice stopljenega surovega kakavovega masla
  • ⅓ skodelice stopljenega kokosovega olja
  • semena 1 stroka vanilje
  • 2 skodelici malin

presni ganaš

  • ½ skodelice surovega kakava v prahu
  • ½ skodelice agavinega sirupa
  • ½ skodelice stopljenega kokosovega olja
  • model za torte premera 22 cm

Postopek

1

Datlje za podlago čez noč namočimo, nato jih dobro operemo in odcedimo. Prav tako namočimo, operemo in odcedimo indijske oreščke za nadev.

2

Za podlago v električnem mešalniku posebej zmeljemo mandlje in datlje. Zmešamo, dodamo stopljeno kokosovo olje in kakav ter zmes z rokami dobro pritisnemo od dno modla za torte.

3

Za nadev v električnem mešalniku pri visoki hitrosti zmeljemo indijske oreščke, agavin sirup, kakavovo maslo, kokosovo olje in vaniljeva semena, da dobimo gladko maso. Polovico mase razporedimo po podlagi v modlu, obložimo z malinami in prekrijemo s preostalo polovico mase.

4

Zmešamo vse sestavine za ganaš in prelijemo po vrhu torte. Postavimo v hladilnik za najmanj tri ure.

Presna torta z malinami-torta boginja 1

Nasveti za pripravo presnih tort

Za podlago najpogosteje uporabimo namočene oreščke in suho sadje, ki podlago tudi malo osladi. Podlago pripravimo tako, da vse sestavine sesekljamo v kuhinjskem strojčku. Mešanici lahko dodamo tudi semena, alge, kakav …

Kreme za presne torte pripravimo z mletjem in mešanjem oreščkov, sadja, maščobe (npr. kokosovega olja) in malce tekočine. Preden kremo zlijemo na podlago, preverimo, ali bo dovolj čvrsta, ko se ohladi: malo kreme zlijemo v posodico in jo za 15 minut postavimo v zamrzovalnik. Če je še preveč tekoča, pripravljeni kremi dodamo nekaj žlic stopljene maščobe, premešamo in znova naredimo preizkus.

Priljubljeni recepti

Njoki z bučno omako s špinačo in kozjim sirom

Sladka buča in kozji sir kot protiutež – ta preprost in hiter recept bo kmalu postal vaš najljubši!

35 min
Enostavno

Testeni žepki s šunko in hrenovo omako

Ko vam ostanejo dobrote od velike noči, ji ne zavrzite, temveč pripravite okusne jedi iz njih.

1 h 20 min
Srednje zahtevno

Makov zavitek z višnjami

1 h 10 min
Enostavno

Kostanjeva rulada z mandljevim likerjem

Kostanj ne potrebuje veliko družbe – preprost biskvit, smetana in mandljev liker so vse, kar potrebujemo, da rulada zablesti.

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.