
Poširani fileji morskega lista z olivnim namazom v paradižnikovi omaki
Nežna riba z aromatično spremljavo
Poširani fileji morskega lista z olivnim namazom v paradižnikovi omaki
Nežna riba z aromatično spremljavo

Sestavine
- 12 filejev morskega lista brez kože
- 50 g tapenade* iz črnih oliv (glej spodaj)
- pest listov bazilike (pribl. 25 g)
- 3 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 50 g stročjega fižola
- sol
- poper
- bazilika za okras
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 12 filejev morskega lista brez kože
- 50 g tapenade* iz črnih oliv (glej spodaj)
- pest listov bazilike (pribl. 25 g)
- 3 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 50 g stročjega fižola
- sol
- poper
- bazilika za okras
Postopek
Fileje morskega lista razprostremo na ravni podlagi in jih premažemo z namazom iz črnih oliv. Na namaz položimo liste bazilike, nato pa vsak file zvijemo in pritrdimo z leseno paličico. Stročji fižol razpolovimo in blanširamo.
Pasirani paradižnik in 1,5 dl vrele vode vlijemo v veliko, globoko ponev in zavremo. Zmanjšamo temperaturo, dodamo ribje zvitke in pokrijemo ter dve minuti poširamo na srednji temperaturi. Zvitke obrnemo in še dve minuti poširamo.
Ribje zvitke previdno odstranimo iz ponve in jih damo na stran, vendar poskrbimo, da ostanejo topli. V ponev dodamo stročji fižol in začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Zavremo in na visoki temperaturi kuhamo dve minuti.
Ribe razporedimo po toplih krožnikih, oblijemo jih z omako in jed okrasimo z natrgano baziliko.
Nasvet
Tapenada je pasta iz zelenih ali črnih oliv, ki jo lahko kupimo ali jo naredimo sami: za 1,5 dl tapenade sesekljamo 150 g oliv brez koščic, 8 sardelnih filejev, 2 žlici odcejenih kaper in sok 1 limone, nato postopoma dolivamo 1 dl oljčnega olja ter začinimo s poprom.