
Poprasti lignji na žaru
Dobri lignji, sol in poper, 2 minuti na žaru – je kaj lažjega?
Poprasti lignji na žaru
Dobri lignji, sol in poper, 2 minuti na žaru – je kaj lažjega?

Sestavine
- 400 g težak velik ligenj ali enaka teža manjših (z lovkami vred)
- 2–3 žlice oljčnega olja in še malo za pokapanje
- sol
- sveže zmleti črni poper

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 400 g težak velik ligenj ali enaka teža manjših (z lovkami vred)
- 2–3 žlice oljčnega olja in še malo za pokapanje
- sol
- sveže zmleti črni poper
Postopek
Lignje očistimo (ali prosimo v ribarnici, da to storijo namesto nas), nato jih dobro operemo in osušimo. Če imamo velik ligenj, ga narežemo na 4 porcije približno kvadratne oblike. Majhne lignje pa lahko samo razpremo.
S konico zelo ostrega noža vrhnjo stran lignjev lahno zarežemo v ličnem križkraž vzorcu. Namažemo jih z oljem in damo na stran, dokler ne zakurimo žara.
Zmešamo 2 žlički soli in 1 žličko sveže zmletega črnega popra. Tik pred peko mešanico posujemo po obeh straneh lignjev po okusu, morda ne bomo porabili vse mešanice. Močno razgrejemo žar in na njem pečemo lignje (tudi lovke) po 1 minuto na vsaki strani, da se začnejo zvijati. Ko je meso primerno čvrsto, so pripravljeni. S prijemalkami jih prestavimo na postrežni krožnik in pokapljamo z malo dobrega oljčnega olja.
Nasvet
Lignje lahko začinimo tudi po azijsko: skupaj s soljo in poprom zmešamo še pol žličke kitajske mešanice petih začimb, pečene lignje pa namesto z oljčnim pokapljamo s sezamovim oljem. Posujemo s koriandrovimi lističi in ponudimo s sladko čilijevo omako za pomakanje.